A Brexit teljes katasztrófával fenyegeti Nagy-Britanniát, állítják az aktivisták, de a komoly gazdasági dráma valószínűsége kicsi, még a közép-európai országokban is, akik egyébként fokozottan ki vannak téve a Brexit negatív hatásainak – írja a BNE IntelliNews hírportál.

 

A szakértők szerint a körülmények inkább függnek a politikai bizonytalanságtól, mint a közvetlen gazdasági behatásoktól. Mindenesetre ez csak feltételezés, mert a V4-eket érintő gazdasági hatásokat egyáltalán nem lehet megjósolni, mivel az egész EU-ra kifejtett hatást sem lehet előrevetíteni.

 

A magyar gazdasági miniszter egyike azon keveseknek, akik találgatásokba bocsátkoztak azzal kapcsolatban, milyen hatással lehet Magyarországra a britek távozása. Június közepén úgy nyilatkozott, hogy számításaik szerint 0,3-0,4 százalékkal csökkentené Magyarország gazdasági növekedését, ha a brit referendumon a NEM-ek győznének.

 

 hirdetes_300x300  

Ugyanakkor gyorsan hozzátette, hogy „több tényező is van, amelyek miatt nem lehet pontos előrejelzést készíteni”.

 

Untitled_ft_brexit
Az Egyesült Királyság befizetései és kivételei az EU közös kasszájából. A felső oszlop a befizetést, az alsó oszlopok a kivételt mutatja. Forrás: Financial Times

 

Közvetlen hatás alig, közvetett viszont akad

 

Juraj Kotian, az ErsteGroup közép-európai makrogazdasági elemzője szerint „a közvetlen gazdasági kapcsolatok Nagy-Britannia és a V4-ek között viszonylag kicsi, így a (távozás) hatás(á)nak is kicsinek kéne lennie”.

 

Nagy-Britannia távozása ugyanakkor az EU-ra tovagyűrűző negatív hatást gyakorolna, amelyek három vonalon befolyásolnák a V4-ek gazdaságát: kereskedelem, uniós források valamint hazautalt jövedelmek. A kereskedelmi kapcsolatok volumene Nagy-Britanniával nem túl nagy, az ott dolgozó közép-európai vendégmunkások és az EU-alapok sorsa viszont enyhén szólva is kétséges.

 

A szlovákiai export az Egyesült Királyság irányába a teljes kivitel 5,5 százalékát teszi ki, ez eltörpül az EU többi országába exportált árumennyiséghez képest (80 százalék). Szlovákia legnagyobb kereskedelmi partnere Németország. A lengyelek exportja már valamivel jobban függ a brit piactól, de Lengyelország gazdasága alapvetően kevésbé kiszolgáltatott a külkereskedelemnek (szemben Szlovákiával).

 

20151017_SRC804_economist_com
A brit termékek 51,4 százalékát értékesítik az EU tagállamaiban, míg az EU csupán termékeinek 6,6 százalékát adja el Nagy-Britanniában. Forrás: Economist.com

 

Megcsappanó EU-s források

 

Más elemzők szerint nem kéne lebecsülni a Brexit tovagyűrűző hatásait, mert Nagy-Britannia az EU harmadik legnagyobb nettó befizetője, így fennáll a veszélye, hogy a Brexit csökkentené a az uniós költségvetést, vele pedig a közép-európai állami beruházásokat.

 

„A Brexit az Egyesült Királyság közös kasszába történő befizetését (2014-ben nettó 7,1 milliárd euró) gyakorlatilag a nullára csökkentené, ami azt jelenti, hogy vagy a többi nettó befizető ország emeli a hozzájárulását, vagy a források kedvezményezettjei kénytelenek lesznek beletörődni a kisebb merítésbe”

 

vélik a Fitch Rating elemzői.

 

Még ha Szlovákia, Lengyelország és Magyarország megússzák annyival, hogy kevesebb uniós forrást  meríthetnek majd a közös kasszából, Csehország szinte biztos, hogy a nettó befizető országok közé kerül – hivatkozik az IntelliNews egy cseh külügyminiszteri jelentésre.

 

A források apadása nagyban érintheti Lengyelországot is, ami az összes EU-tagállam közül a legtöbb finanszírozást kapja az EU-tól: összesen 115 milliárd eurót a mostani programozási időszakban, vagyis 2014 és 2020 között.

 

cee4-e8d7a
EU-s fondok merítése pországok szerint. Szlovákia le van maradva. Észtország kevésbé, de ő kapta az előző programozási időszakban a legtöbb forrást. Forrás: Irefeurope.org

 

cee1-23e5c_irefeurope_org
Folyósított EU-s támogatások összege országonként az előző programozási időszakban. Forrás: Irefeurope.org

 

A hazautalt pénzek is csökkenhetnek

 

A V4-ek közül Magyarország és Lengyelország függ leginkább a Nagy-Britanniában dolgozó állampolgáraik hazaküldött jövedelmétől, de ez a hatás is korlátozott, amennyiben a külföldről hazaküldött jövedelmek a lengyelek esetében 16 százaléka, a magyarok esetében 9 százaléka származik az Egyesült Királyságból a Világbank adatai szerint.

 

Közép-Európából jelenleg mindet egy millió vendégmunkás dolgozik Nagy-Britanniába, akiknek sorsa egyelőre tisztázatlan. A szakértők szerint a Brexit legnagyobb hátulütője épp a szabad munkaerő-áramlás megszakadása lenne. A britek által márciusban kiharcolt szigorítások, miszerint megvonhatja a szociális juttatásokat a vendégmunkásoktól, egyes feltételezések szerint több mint 400 ezer lengyel hazatérésével is fenyeget.

 

BNE IntelliNews, Körkép.sk

Nyitókép:  turbvilles.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!