A világ országainak több mint hetven vezetője, köztük Barack Obama amerikai elnök és Hszi Csi-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke is részt vesz a kibővített Panama-csatorna ünnepélyes átadásán.

 

A gigaberuházás összesen 5,25 milliárd dollárba került, eredményeképp pedig a hajók háromszor nagyobb kapacitással hajózhatnak át a csatornán, mint idáig.

 

A projekten összesen 30 ezer ember dolgozott, akik 4,4 millió köbméter betont használtak fel az építés kilenc éve során. A csatornán jelenleg a világkereskedelem hat százaléka megy keresztül, ezentúl már a 170 ezer tonnás szállítóhajók is használhatják majd.

 

 hirdetes_300x300  

Mostantól  az új zsilipkamráknak köszönhetően (melyek 427 méter hosszúak, 55 méter szélesek és 18 méter mélyek) a 14 ezer konténert szállító hajók is közlekedhetnek (eddig 4400 volt a határ), valamint  a folyékony gázt szállító óriás tankhajók is.

 

1
Így nézett ki az építkezés. forrás: http://brocepinilla.com/

 

A csatorna bővítése a legnagyobb beruházás az 1914-es építése óta, mely segíti majd a kínai áruk USA-ba való gyorsabb és olcsóbb eljutását valamint más javakhoz való hozzáférését ( pl. a latin-amerikai térség kőolaja). Megkönnyíti a nagyobb hajók közlekedését is, ugyanis már nem lesz szükség a dél-amerikai kontinens megkerülésére a Horn-fokon keresztül.

 

2
Fotó a csatorna megnyitásáról (1914) forrás: canalmuseum.com

 

A Panama-csatorna az Egyesült Államok felügyelete mellett készült el 1914-ben, melyet először az amerikaiak üzemeltettek, csak 1999-ben lett Panama országának része. A nehéz körülmények miatt az építések során körülbelül 27 ezer ember vesztette életét.

 

hnonline.sk
borítókép: ibtimes.co.uk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!