Robert Fico (Smer) kormányfő hétfőn elismételte, hogy a magas áramszámlákat Közép-Szlovákiában és országszerte dobjuk a kukába, vagy hagyjuk figyelmen kívül. Előző héten is ezt tanácsolta, de a szolgáltatók szerint ne tegyünk így. 

 

„Tegyék ezt vele”

 

– jelentette ki, majd széttépett egy papírdarabot a kamerák előtt.

 

Baj van a díjakkal 

 hirdetes_300x300  

 

Az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) az eddigi négy fogyasztói kategóriát (D1–D4) nyolcra növelte (D1–D8), így sokan az idei év elejétől egészen más tarifába tartoznak.  A legnagyobb problémát az okozta, hogy a hivatal a hálózati díjakat is megemelte, amelyek a fogyasztói ár 35%-át teszik ki.

 

Miután megérkeztek az első számlák a postaládákba, pánik tört ki. A kormányfő ezt követően berendelte az ÚRSO vezetőjét, Jozef Holjenčík pedig megígérte Ficonak, hogy kijavítja az árakat.

 

Az energiaszolgáltatók egyesülete szerint azonban ez nem lehetséges anélkül, hogy a magasabb árak ne legyenek érvényesek legalább az idei év egy napján. Az egyesület ezért figyelmezteti az embereket, hogy ne hagyják figyelmen kívül a számlákat és ne dobják ki őket a kukába. A legrosszabb forgatókönyv esetén elképzelhetőnek tartják, hogy egyes fogyasztókat lekapcsolhatnak a hálózatról.

 

A legfontosabb az, hogy mit tesz a hivatal. Fico megígérte, hogy szerdán mindenki megtud mindent. „A hivatal szerdán új árszabályozást ad ki, amely hasonló lesz a 2016-os évben érvényeshez” – mondta a kormányfő.

 

Várjunk a számlák befizetésével

 

Hozzátette, hogy az új árak visszamenőleg, vagyis 2017. január 1-től is érvényesek lesznek. Az energiaszolgáltatók egyesületének azt üzente, hogy törődjenek a saját dolgukkal.

 

A kormányfő számlaignorálós kijelentéseit hétfőn az ellenzéki OĽaNO-NOVA is kritizálta. „Arra biztatni az embereket, hogy ne fizessenek, felelőtlen” – mondta a párt vezetője, Igor Matovič. A fogyasztóknak inkább azt tanácsolta, hogy hagyják meg a számlákat és várjanak pár napot.

 

„Azt javaslom, hogy várjunk a magasabb összegű számlák befizetésével egy ideig, ugyanis megtörténhet, hogy törlik a számlát vagy átírják. Ebben az esetben a számla érvénytelenné válik. Ha már befizették az új számlát, akkor a tételek újraírása után a túlfizetést visszaadják”

 

-mondta Juraj Bizoň ügyvéd. A villany árának növekedése nem csak az ország középső régióit érinti. Magasabb előlegeket számláztak nyugaton és keleten is. A kormányfő idáig csak a Közép-Szlovákiára vonatkozó megoldást említette, ahol a legnagyobb a gond a tarifákkal.

 

Denník N
kép: SME – GABRIEL KUCHTA

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!