A külföldről behozott, és az üzletekben kapható mezőgazdasági termékek mintegy hatvan százalékát itthon is elő tudnánk állítani, nyilatkozta a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) elnöke

 

Továbbra sem emelkedik a hazai termékek aránya az üzletek pultjain. 2016-ban a negyven százalékát sem érte el a Szlovákiában megtermelt élelmiszeripari termékek a boltokban, tájékoztatott kedden Milan Semančík, a Kamara elnöke.

 

A vizsgált mezőgazdasági termékek közül a legtöbb hazai áru tojásból volt, 72 százalék. Ezt a tej (63 százalék), a méz (61 százalék) és az ásványvíz (60 százalék) követte.

 

 hirdetes_300x300  

Szlovákiai az Unió sereghajtója

Semančík elmondása szerint a hazai termékek alacsony aránya kedvezőtlenül hat a mezőgazdaságban dolgozók foglalkoztatottságára, a régiófejlesztésre és a lakosság számának növekedésére is. A szlovákiai üzletekben elérhető hazai termékek 40 százalékos aránya a legalacsonyabb az Unión belül.

 

Szlovákiába sokkal több élelmiszert és élelmiszeripari terméket hoznak be, mint visznek ki. A behozott áru hatvan százalékát közben gond nélkül itthon is elő tudnánk állítani.

 

webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!