Egy amerikai tőkealap-kezelő, az Elliott Management Corp. veheti meg az AC Milan labdarúgócsapatát a Reuters szerint – ha minden jól megy. Az alap mögött valószínűleg az a kínai befektető áll, aki a hónap elején kénytelen volt elhalasztani az egykor patinás, ma már adósságot adósságra halmozó klub megvásárlását -derül ki az Origo cikkéből.

 

A csapatot tulajdonló Fininvest SpA, amelynek vezetője Silvio Berlusconi volt miniszterelnök, és a kínai konzorcium, a Sino-Europe Sports tavaly augusztusban állapodott meg az adásvételről. A 740 millió eurós vételárat  a megállapodás szerint több részletben utalta volna át a kínai vevő. A történetet negatívan befolyásolta, hogy a pekingi kormány szigorú intézkedéseket vezetett be a jüan árfolyamának védelmében – valójában mesterségesen gyengén tartásában –, ezért korlátozta a jüanalapú külföldi kifizetéseket.

 

Kínos helyzetben a kínaiak

 

 hirdetes_300x300  

Ezzel igen kínos helyzetbe került a kínai konzorcium, ezért március elején három hónap haladékot kért az ügy lezárására. Az egész azért is rendkívül kellemetlen volt, mert már 200 millió eurót átutaltak előlegként, miközben a kínai kormány rosszallását fejezte ki a sportcélú és szórakoztatóipari befektetések miatt. Az ügy csak még jobban bonyolódott, amikor a konzorcium legtőkeerősebb tagja távozott, így a leendő klubtulajdonos, Li Jong-hong lényegében magára maradt.

 

kép: acmilan.hu

 

Az Elliott azt jelentette be, hogy hajlandó 300 millió euróval beszállni és egy kínai konzorcium számára finanszírozni az ügyletet. Ám ez már egy új csapat volt: a luxemburgi székhelyű Rossoneri Sport Investment Lux lépett ugyanis az eredeti befektető, a Sino-Europe Sports Investment helyébe.

 

Gigaberuházás jön létre

 

Mindenesetre a hírek szerint április 14-én pont kerülhet az eladás végére. A vevő mindenesetre 250 millió eurót már fizetett összesen négy részletben a Fininvestnek. További 270 millió eurót április közepéig utalnak át, a maradékból pedig az adósságot vállalják át. Az Elliott-tal kötött megállapodás értelmében a társaság tőkeinjekciót ad a klubnak, valamint segít a konzorciumnak lezárni a megállapodást. 

 

A tőkealap így 180 millió eurót simán átutal az akvizíció részeként, újabb 73 milliót pedig a klub rövid távú pénzügyi gondjainak enyhítésére fordít – mondta egy, a Milannak és Li Jonghongnak dolgozó ügyvéd. Ráadásként az Elliott 50 millió euró értékben befektet a klubba, így  összesen 300 millió euróval járul hozzá a megállapodáshoz. 

 

Origo.hu
borítókép: chinadaily.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!