Szlovákiának jók a gazdasági mutatói, a leggyorsabban növekvő uniós tagállamok közé tartozunk, ugyanakkor van egy sor olyan terület, amin még dolgoznunk kell. A Európai Bizottság specifikus (testreszabott) ajánlásokat adott ki minden tagállamra vonatkozóan. Szlovákiában eszerint meg kell oldani az oktatásügy, a tartós munkanélküliség, a nők egyenjogúsága és szülés utáni munkavállalása, a vállalkozói környezet és (főleg) a korrupció problémáit.

 

Ezen túl a Bizottság arra szólította fel Szlovákiát, hogy tovább csökkentse az államháztartás hiányát, ami azért is érdekes, mert a Smer – SNS – Most-Híd kormány minden erejével az adósságfék eltávolításán munkálkodik, hogy – állítása szerint – legyen pénz az autópályákra. Ebben különös ügybuzgalommal a Most-Híd és Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter is támogatja a kormányfőt.

 

Az egy másik dolog, hogy a Smer kormányának nem jelent gondot kilométerenként 42 milliót költeni egy autópályára a nyilvánvaló túlárazás dacára sem, Érseknek pedig nem jelentett gondot a kétes projektre áldását adnia a szerződések aláírásával.

 

 hirdetes_300x300  
A Transparency International korrupciós ranglistája. Szlovákia az 54. a sorban. Forrás: Transparency.org

 

Egészségügy? Van mit behozni

 

Brüsszel és az Unió ajánlásaiban felszólította Szlovákiát, hogy javítson az egészségügyi rendszer hatékonyságán, és itt elsősorban a pénzforrások felhasználásának módjáról van szó. Az Európai Bizottság szorgalmazza, hogy a szlovák kormány támaszkodjon jobban a „Hodnota za peniaze” (Árért értéket) projektre. Ennek lényege, hogy a szakértők vizsgálják meg, hol és mennyire lehet jobb eredményeket elérni például az egészségügyi rendszeren belül.

 

„Néhány racionalizációs és költségcsökkentő lépés a kórházak esetében már végbement, de konkrét eredményeket még nem láthatunk”

 

olvasható Brüsszel ajánlásában, amelyet az Európai Tanácsnak terjeszt majd be.

 

Szlovákia gazdálkodása az egészségügyben a tavalyi évben költségcsökkentést mutatott ki, ám csak az előző évekhez viszonyítva, a rendszer megreformálása pedig rendkívül lassan halad. A Bizottság hiányolja például a DRG-rendszer (diagnózis alapú fizetés) vagy az eHealth rendszer bevezetését.

 

Az OECD egészségügyi jelentése szerint „Ha [a hatékonyság]  elérné az OECD átlagát, a várható élettartam Szlovákiában három hónappal hosszabbodna meg, vagy a mostani élettartamot 8 százalékkal kevesebb ráfordításból is el lehetne érni”. Három hónap. Nagyjából ennyivel tolták ki a nyugdíjkorhatárt évente. Fotó: Aktualne.sk

Hiába az erős marketing, az államháztartás attól még gyenge

 

Bár a szlovák kormány mindennap igyekszik hangsúlyozni, hogy a szlovák gazdaság jó állapotban van, az Európai Unió szerint az ország még mindig nagy költségvetési hiánnyal küzd, és előrejelzi annak veszélyét, hogy 2017-2018-ban nagy mértékben nőhet az államadósság mértéke.

 

Az Európai Bizottság kitért a tartós munkanélküliség megoldásának hiányára is. Uniós forrásból egyébként az állam egy sor foglalkoztatás növelő programot (munkaerő-piaci integráció, specializált tanácsadás, átképzési programok, magánügynökségekkel való kapcsolattartás) vezetett be, de ahogy arról a Körkép.sk is írt, nem túl hatékonyan használja fel a forrásokat. A keret nagy részét ugyanis munkahelyek átmeneti létrehozására fordítja, nem pedig képzésre, így a program letelte után kétséges a munkahely megtartásának lehetősége.

 

A szlovákiai korrupcióval kapcsolatban Brüsszel úgy fogalmaz:

 

„Nagy mértékben jelen van és nagyban akadályozza a vállalkozások érvényesülését”

 

Az Európai Bizottság szerint az ellenőrző mechanizmusok elégtelennek bizonyultak a korrupció elleni harcban, a korrupciót bejelentő személyek védelme elégtelen, az offshore ellenes intézkedések pedig nem elégségesek a problémák megoldásához.

 

Körkép.sk, eTrend.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!