A nyitrai Jaguar Land Rover üzem építéséhez nyújtott állami támogatás volt a döntő tényező abban, hogy a gépipari vállalat Szlovákiát választotta beruházásának helyszínéül. A társaság azt állítja, hogy az állami segítség miatt részesítette előnyben Szlovákiát Mexikóval szemben.

 

Robert Fico kormánya 125 millió eurós támogatást ajánlott fel a Jaguar Land Rovernek, az Európai Bizottság vizsgálatot indított az ügyben.

 

Ártalmas verseny

 

 hirdetes_300x300  

Az EU versenypolitikáért felelős biztosa, Margareta Vestager szerint szükséges elkerülnünk a tagállamok közötti ártalmas versengést. Elmondása szerint a  Bizottság alaposan átvizsgálja, hogy a Szlovákia által tervezett támogatás tényleg okvetlenül szükséges-e ahhoz, hogy a Jaguar Land Rover Nyitrán valósítsa meg beruházását.

 

A Jaugar Land Rover fontos gazdasági szereplője a gépiparnak, tulajdonukban van a Tata Motors Limited India társaság is. A cég 1,4 milliárd eurós beruházást valósít meg a nyitrai régióban, amely jogosult regionális segítségre az EU szabályrendszere alapján.

 

Brüsszel kételkedik

 

Az Európai Unió tagállamokat támogató rendszere lehetővé teszi az EU legkevésbé fejlett régióinak megsegítését a gazdasági fejlődés és foglalkoztatottság fejlesztése érdekében, valamint a regionális összetartozás támogatását az egységes piacon.

 

A Bizottság álláspontja szerint jelenleg kétségeik vannak afelől, hogy a 125 millió eurós állami támogatás teljesíti-e a regionális támogatásokhoz tartozó kritériumokat és irányelveket. Brüsszelnek jelenleg afelől vannak kétségei, hogy az intézkedés ösztönzi-e a magánberuházásokat.

 

Aktuality.sk
kép: SITA

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!