Évközi viszonylatban lassult az infláció növekedésének mértéke. A Statisztikai Hivatal júniusi adatai szerint az infláció növekedési tempója jelenleg egy százalék, az idei maximumot májusban érte el (1,1 százalék). A fogyasztói árak lassabban növekedtek júniusban, mint azt az elemzők várták – a közgazdászok arra számítottak, hogy az infláció marad a májusi szinten.

 

Árnövekedést a legtöbb vizsgált kategóriában regisztráltak, a ruhák és lábbelik árai viszont az előző évi árakhoz képest csökkentek, csakúgy,  mint a lakhatási költségek (beleértve az energiát is). Az élelmiszerek, amelyek az energiaköltségek mellett jelentős részét teszik ki a háztartások kiadásainak, egy év alatt 3,7 százalékot drágultak – ez a leggyorsabb növekedés 2013 nyara óta.

 

Szlovákia 2014 és 2016 között deflációban volt, az áruk és szolgáltatások árai csökkentek. A Szlovák Nemzeti Bank az idei infláció mértékét 1,2 százalékra módosította, a következő két évben azonban gyorsulhat a fogyasztói árak növekedése.

 

 hirdetes_300x300  

Az alacsony infláció miatt egyes szociális kategóriák és szociális juttatások ára sem emelkedik. Többek között a létminimumé és az ebből adódó támogatásoké is csak minimálisan,

 

hnonline.sk
kép: webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!