A kivétel lényege, hogy ha az ún. Diákokkal kötött alkalmi munkaszerződésből (dohoda o brigádnickej práci študentov) származó bevétel nem éri el a havi 200 eurót, nem tekinthetők munkaviszonyban levőnek és nem kell járulékokat fizetniük.

 

Nyáron sok diák vállal különböző munkát, hogy megkeresse a nyaralásra valót.

 

Többségük szeretné megúszni a különböző járulékok fizetését. Ezzel kapcsolatban az idénymunkás, azaz diákokkal kötött alkalmi munkaszerződés (dohoda o brigádnickej práci študentov) alapján munkát vállalókra nem vonatkozik a járulékfizetési kötelezettség, amennyiben az ebből származó havi bevételük összege nem haladja meg a 200 eurót.

 

 hirdetes_300x300  

A kivétel abból adódik, hogy havi 200 euróig nem tekintik őket alkalmazotti viszonyban levőknek, így járulékokat sem kell fizetniük.

 

A kivétel az egyezségben meghatározott időszak végéig tart.

 

„A kivételi igényt a diáknak kell kérvényeznie a munkáltatója felé megfelelő formanyomtatványon, melynek szlovák neve Oznámenie a čestné vyhlásenie k dohode o brigádnickej práci študentov,”

 

tájékoztatott Peter Višváder, a Szociális biztosító szóvívője (SP).
 

Mint elmondta, a diák a munkáltatóját arról is írásban tájékoztat, ha már nem tart igényt a kivételre. Amennyiben az adott diáknak több idénymunkája is van, egy hónapban legfeljebb egy tevékenység után kérhet kivételt. Amennyiben havi bevétele meghaladja a 200 eurót, járulékkötelezettség lesz akkor is, ha kivételt kért.

 

Ez esetben a diáknak is ugyanúgy járulékokat kell fizetnie, melyet a munkáltatója fizet be utána, mégpedig a valódi havi bevétel és a 200 eurós határérték közti különbség alapján.

 

Amennyiben a diák munkatevékenységről szóló szerződés (dohoda o vykonaní práce) vagy megbízási szerződés (dohoda o pracovnej činnosti) alapján vállal munkát, járulékköteles. A bejelentési kötelezettség és a járulékok befizetése munkáltatójára vonatkozik.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!