Több tucat német város tiltotta ki a régi, magasabb károsanyag-kibocsátású autókat területéről. Az ilyen gépkocsik tulajdonosai pedig tömegesen, néhány száz euróért próbálnak megszabadulni száműzött járműveiktől.

 

A dolog nagy nyertesei a csehek. Mivel Csehországban nincs a németekéhez hasonló korlátozás, tömegesen hozzák be a német, 15 évnél idősebb autókat – és adják el úja.

 

Egyszeri károsanyag-kibocsátási illetéket ugyan Csehországban is kell fizetni, amelynek összege 10 ezer cseh korona volt (cca. 383 euró), ám csak részleges hatást értek el vele.

 hirdetes_300x300  

 

A 2009-ben bevezetett adó eleinte még viszonylag hatásos volt. Az intézkedés azonban csak a 2000 előtt gyártott autókra vonatkozott, és 2009-es bevezetése óta sem változtattak ezen a korhatáron.

 

Megugrott a járműállomány átlagéletkora

 

A Németországból tömegesen beáramló olcsó és régi autók miatt a cseh gépjárműállomány átlagéletkora is jelentősen megugrott, idén már meghaladta a 15 évet, miközben az európai átlag 9 év körüli.

 

A nyugati szabályozás szigorodása miatt a trend Szlovákiát is érinti. Nem csoda, a német autók keresettek a piacon, és bár a benzinmotorokhoz képest kétszer annyi károsanyagot bocsátanak ki, épp a 12 évesnél idősebb dízeles autók iránt a legnagyobb az érdeklődés.

 

A közép-kelet-európai országok igyekeznek óvni saját piacukat a német használtautó-dömping ellen. Lengyelországban külön jövedéki adót akar kivetni a szóban forgó autókra, ám egyelőre a parlament még nem bólintott rá.

 

Használt autót venne vagy adna el? Akkor erről tudnia kell!

 

Szlovákiában ennek az ellenkezője történt, bár nem valószínű, hogy a törvényhozók rákészültek volna a német trendre. Nemrég ugyanis olyan szabályozás lépett érvénybe, ami jelentősen csökkenti a külföldről behozott idősebb autók regisztrációs illetékét – minél idősebb az autó, annál alacsonyabb a fizetendő díj (erről bővebben itt).

 

A szakértők azt várják, hogy a következő években a használtautók piacán egyre nagyobb mértékben jelennek meg a nyugati városokból kiebrudalt járművek.

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: euobserver.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!