A parlament ma 76 igen szavazattal elfogadta az adósságfék feloldásáról szóló határozatot. A javaslatot a kormány korábban azzal indokolta, hogy az infrastrukturális beruházások folytatásához nélkülözhetetlen az adósságfék bizonyos szintű enyhítése.

 

A ma elfogadott határozat még nem jelenti az adósságfék eltörlését, hanem kimondja, hogy a közlekedésügyi és a pénzügyminiszter, vagyis Érsek Árpád (Most-Híd) és Peter Kažimír (Smer-SD) október 15-ig kapnak időt, hogy előkészítsenek egy javaslatot a pénzügyi bizottság számára az adósságfék feloldásának konkrét kereteiről.

 

Az adósságfék enyhítéséhez a kormánykoalíciónak 90 képviselő igen szavazatára lenne szüksége, ám az ellenzék vonakodik velük együttszavazni. A Sme rodina parlamenti párt egyértelműen jelezte, a javaslat ellen foglal majd állást. Az SaS egyelőre nem határolódott el, de nem ért egyet a kormány céljaival.

 

 hirdetes_300x300  

A dolog érdekessége egyébként, hogy Robert Fico nemrég még az Európai Unió magjához való tartozás érdekében a fegyelmezett költségvetési politika mellett tett hitet és annak fontosságát hangsúlyozza.

 

Az adósságféket 2011-ben vezette be a Radičová-kormány.Lényege, hogy ha az államadósság túllép egy adott szintet, mindig súlyosabb szankciókkal sújtja a kormányt. Ma az államadósság a GDP 51,9 százalékán áll. 60 százaléknál a törvény szerint a kormánynak bizalmi szavazást kell kezdeményeznie saját maga ellen.

 

 

Az adósságfékről bővebben: 

Pandora szelencéje: az adósságfék feloldásával egy egész generációra eladósíthatják az országot

 

Teraz.sk

Nyitókép: pravda.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!