A Volkswagen német autógyártó vállalat megpróbálja kezelni a Volkswagen és a cégcsoporthoz tartozó testvérmárkája, a Škoda között kialakult versengést.

 

A németek azt szeretnék, ha a Škoda Auto gyártási részlegének egy része átköltözne Németországba és a csehországi részleg pedig többet fizetne a megosztott technológiáért. Az információt a Reuters hírügynökség közölte vállalati forrásokra hivatkozva.

 

Egyre nagyobb a rivalizálás

 

 hirdetes_300x300  

A Škoda egyre kedvezőbb megítélése és nyereségessége a Reuters hírügynökség  szerint növeli a rivalizálást a Volkswagen konszernen belül, amelyhez tizenkét márka tartozik: Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Porsche, Ducati, Volkswagen, Nutzfahrzeuge, Scania, MAN. A kellemetlen viszály ráadásul pont akkor jelentkezett, amikor a cég munkahelyek ezreinek megszüntetését tervezi, a német gyárak kapacitásának leépítése miatt.

 

A német szakszervezetek a cseh sikerek mögött veszélyt sejtenek, de azért védelmet is. A Volkswagen felügyelőtanácsához közel álló forrás szerint a németek azt kérik, hogy a Škodák gyártásának egy része költözzön át a német gyárakba.

 

A  Škoda Auto vállalati tanácsának elnöke, Jaroslav Povšík  már múlt hónapban felhívta a figyelmet arra, hogy a Superb modell utódját már máshol gyárthatják: „Fontolóra veszik a Superb modell utódjának áthelyezését egy jóval drágább területre Németországban, amit szeretnék megakadályozni” – mondta.

 

Hol gyártják majd a Superb utódját? forrás: skoda.hu

 

Elbocsátás fenyeget?

 

Povšík szerint amennyiben áthelyezik Németországba a gyártás egy részét, az közel 2 ezer munkahely megszűnését idézheti elő. Állítása szerint még nem lehet megmondani, hogy az autógyár tömeges elbocsátásokat hajtana-e végre, de elképzelhető, hogy a munkahelyek számát fokozatosan csökkentenék.

 

A társaság Povšík szerint természetes úton csökkentheti a munkavállalók számát, például korlátozhatja az ügynökségi alkalmazottak mennyiségét. Szerinte erre 2022-ben számíthatunk, amikor elkezdik a Superb modell utódjának gyártását.

 

Az elemzők mást állítanak

 

Csehországi elemzők ennyire nem borúlátóak, szerintük a termelés áthelyezésének nem lesz érdembeli hatása az autógyár alkalmazottainak számára. A közgazdászok szerint így is kapacitáshiánnyal küzdenek Csehországban, egy modell áthelyezését pedig helyettesítik más modellek gyártáskapacitásának növelésével. A szakemberek úgy látják, az áthelyezés legnagyobb vesztese egyedül a nyereségesség lehet, ez pedig a magasabb németországi gyártási költségeknek köszönhető.

 

SME
kép: auto-bild.de

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!