A tőzsdén már kezdik beárazni az olajáremelkedést, szakértők becslései szerint a fekete arany hordónkénti ára 100 dollár fölé is emelkedhet, ami kemény érvágás lesz az autósoknak. Az USA felszólította az olajtermelő országokat tömörítő OPEC-et, hogy növeljék az olajkínálatot, ők azonban állítják, elérték kapacitásuk határát.

 

Az olajárat az Iránnal szembeni szankciók visszaállítása hajtja fel. Az USA azonban nem örülne a drága olajnak: a választópolgárok elégedetlenkedésén túl a drága olaj nagyobb bevételeket jelentene a rivális Oroszország számára is, nem beszélve Iránról.

 

Az európai gazdasági hatalmak kétségbeesetten próbálják megmenteni az iráni atomalkut, miután az USA egyoldalúan kilépett belőle. Mivel az összes Iránnal üzletelő vállalatot az USA szankcióval sújtana, az amerikai intézkedéseket Németország és Franciaország barterügyletekkel kerülné meg, amelyre az USA szankciói per pillanat nem vonatkoznak.

 hirdetes_300x300  

 

Amerika azonban nem enged, és figyelmeztette az ebben mesterkedő országokat, hogy súlyos árat fizethetnek a próbálkozásukért.

 

A központi probléma az, hogy az iráni termelés szankciók miatti kiesése felfelé mozdítja az el az árat. A megoldás az lenne, ha Washington találna olyan olajtermelő országokat, amelyek pótolják a iráni kínálat kiesését. Venezuela és Angola ugyan növelhetné kitermelést, az előbbi azonban súlyos gazdasági-politikai válságban van, másrészt pedig Líbia, Nigéria és Irak kitermelése is csökkenőben van, amit alig tudnának ellensúlyozni. Washingtonban tehát vakarják a fejüket: hogyan büntessék meg Iránt úgy, hogy közben ne legyen drágább a fekete arany.

 

Körkép.sk, BusinessInsider.com

Nyitókép: hvg.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!