Cambridgehs.com

 

Több mint 23 ezer szlovákiai nő dolgozik Ausztriában ápolóként és idősgondozóként. Átlagosan 840 eurós bruttó bért keresnek, átlagéletkoruk 48 év és nagyjából 6 évet töltenek külföldön munkával, mielőtt hazajönnek – derül ki a Szlovák Tudományos Akadémia kutatói által készített tanulmányból.

 

A szerzők, Miloslav Bahna és Martina Sekulová hangsúlyozzák, hogy tíz éve még a Ausztriában dolgozó külföldi ápolók fele szlovák volt, ma már csak harmadik és ez a szám folyamatosan csökken.

 

 hirdetes_300x300  

Az ápolók külföldre áramlása a ’90-es években kezdődött, majd tömegesen távoztak az országból munkavégzés céljából mikor Ausztriában 2006-ba legalizálták ezt a munkakört. Különösen a gazdasági válság idején, 2009-től. A válság ideje alatt – írja a tanulmány –

 

a Szlovákiából érkező ápolók tették ki az összes ápoló 80 százalékát Ausztriában.

 

2016-tól azonban számuk lassú csökkenésnek indult, 2017-ben pedig már több Romániából érkező ápoló dolgozik Ausztriában, mint szlovákiai. A tanulmány szerint meg kell fontolniuk, hogy kicsivel magasabb bérért érdemes-e száz kilométereket utazniuk.

 

Forrás: DenníkN.sk

 

Az adatokból szemmel látható, hogy elsősorban a Nyugat-Szlovákiából származók száma csökken. 2011-ben még az összes Ausztriában ápolóként dolgozó szlovákiai 42,4 százalékát tették ki, ma már csak 24 százalékát, miközben nagyobb a kelet-szlovákiaiak aránya.

 

Az Ausztriában dolgozó szlovákiai ápolók kevesebb, mint 5 százaléka férfi. Többségük tehát nő, átlagéletkoruk 48 év, 15 százalékuknak van 15 évnél fiatalabb gyermeke. Havonta kétszer utaznak haza, többségük kéthetes turnusukban dolgozik. Mindössze 5 százalékuknak van a hozzátartozói között olyan személy, aki szintén ápolásra szorulhatna. Ezzel kapcsolatban a tanulmány szerzői leszögezik:

 

„Az ápolók többnyire felelősek a saját családjuk iránt, és csak akkor utaznak külföldre munkavállalás céljából, ha a család tagjainak nincs szükségük intenzív ápolásra. Ha ilyen eshetőség mégis felmerül náluk, hazatérnek”

 

Adatok: SAV

 

A 23 ezer Ausztriában dolgozó szlovák ápoló háromnegyede legalább érettségivel rendelkezik, de többen főiskolát is végeztek. Nagyjából egy ötödüknek van gyakorlata kórházi nővérként. A főiskolát végzettek többsége szociális munka szakon tanult.

 

Annak ellenére a munka fizikai és lelki megterhelést is jelent, a kint dolgozók elégedettek az állásukkal. Sőt, igazából olyan nem dolgozik kint, aki elégedetlen, van azonban egy olyan 20 százaléknyi réteg, aki azt válaszolta a kutatás során, hogy se nem elégedett, se nem elégedetlen – ez nagyjából a kényszer szülte munka elviselésének felel meg, ahol a viszonylag magasabb fizetés jelenti a kárpótlást.

 

A kutatás azonban azt is megmutatta, hogy sokan a nyugdíj előtti éveiket akarják kint tölteni ápolóként, majd mikor hazajönnek, nyugdíjba vonulnak. Ez a korosztály nagyon veszélyeztetett a munkapiacon, épp a nyugdíjas kor közelsége miatt a munkáltatók vonakodnak őket alkalmazni. Az elmúlt években hazatért ápolók több mint egy negyede nyugdíjas, és csaknem fele alkalmazott. Ez utóbbiak hazatérésük után azonban általában kevésbé színvonalas munkát kénytelen végezni – összehasonlítva ausztriai állásukkal.

 

Adatok: SAV

 

A szakértők a szlovákiai ápolók további hazaáramlására számítanak. Január elsejétől hatályba lépett az osztrák kormány azon intézkedése, ami 64 euróval csökkenti az Ausztriában dolgozó szlovákiai állampolgárok gyermeki után járó családi pótlék összegét. Az összeg – összehasonlítva a szlovák viszonyokkal – így sem elhanyagolható, de a nyugat-szlovákiai munkalehetőségek egyre versenyképesekké válnak.

 

Még ha kevésbé színvonalas is az itthoni munka, ha nincs nagy különbség a korábbi kereset és a hazai lehetőség között, akkor inkább itthon maradnak családjukkal.

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!