Solymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszternek mielőbb ellenőriznie kellene a nyitranováki hőerőmű működését.

 

Minderre az ellenzéki SaS szólította fel, akik már többször tettek figyelmeztetést arra vonatkozóan, hogy a privigyei Felső-nyitrai bányáknak bérbe adott egyturbinás gőzkazán 3. blokkjában folyatott szénégetés negatív hatással bír nemcsak az emberek egészségére, hanem a környezetre is.

 

A nyitranováki hőerőmű 3. blokkjának működésével kapcsolatban a liberálisok nemrég bűnvádi feljelentést tettek, továbbá kíváncsiak arra, hogy a tesztelési folyamatok március 1-vel ténylegesen befejeződnek-e.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék a kormányt is felszólította, hogy kérje el a befektetési tervet a Szlovák Villamos Művektől (SE).

 

„Kérdéses, hogy a Szlovák Villamos Művek miképpen tervezik a szénégetést a Felső-nyitrai bányákban, ami 2035-ig garantált, tovább már nem”

 

mondta a Szlovák Nemzeti Tanács képviselője, Anna Zemanová.

 

A terveket a bányáknak is meg kell mutatniuk

 

Az SaS szerint a befektetési tervet a privigyei Felső-nyitrai bányáknak is be kell mutatniuk.

 

Fontos, hogy miképpen tervezik a 11-es fejtési mező bezárását, ahol jelenleg a szenet bányásszák, és ahol a szénégetés is történik. Továbbá annak a 12. fejtési mező megnyitásának tervei is fontosak, amelyet a villanyáram előállítása miatt terveznek megnyitni a nyitranováki hőerőműben

 

tette hozzá Zemanová.

 

A Szlovák Nemzeti Tanács képviselője, Karol Galek (SaS) megemlítette, hogy a hőerőműnek ténylegesen három blokkja van, de ebből kettőt leállítottak, mivel nem teljesítették az emissziós normákat. Galek szerint azonban tavaly az egyik blokk a szükséges engedélyek ellenére ismét megkezdte a működését. Állítólag a nyitranováki hőerőmű égető egységét helyettesítette ez a tesztelő üzemmód.

 

Fotó: seas.sk

 

Galek és Zeman szerint azonban nem tesztelési üzemmódról volt szó.

 

1500 órás üzemmódban működött, ami egy évre a maximális óraszámot jelenti azoknál a berendezéseknél, amelyek annak ellenére, hogy nem teljesítik a határértéket, a múltban üzemképesnek minősültek

 

mondta Zemanová.

 

Emögött is pénz áll?

 

Galek úgy véli, hogy ennek az ügynek a hátterében is a pénz áll.

 

Ez a termelés csupán arra volt kiélezve, hogy megszerezzék azt a 12 millió eurót, amely az előírt cél teljesítéséhez szükséges. Tavaly 95 millió eurót kellett kifizetnünk a hazai szénből előállított villanyáram termelésének támogatására. Amennyiben nem helyezték volna üzembe a 3. blokkot, ezt nem érhették volna el.”

 

pontosított Galek.

 

Zemanová többek között rámutatott arra is, hogy mindezek következtében több mint 15 ezer tonna szennyező anyag került a levegőbe. „Ez mintegy 2000 megrakott teherautónak felel meg” jegyezte meg, hozzátéve, hogy az Európai Komisszió is felfigyelt az ügyre.

 

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott, Szlovákiáról szóló jelentésben kijelentették, hogy amennyiben az ország folytatni fogja ezt az irányt, esélye sem lesz arra, hogy teljesítse azokat az emissziós normákat, amelyek mellett elkötelezte magát a klímaegyezményben

 

fejezte be.

 

Forrás és nyitókép: aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!