A Hősök emlékkövének megkoszorúzásával, a versenyző 71 település lovasának ünnepélyes fogadalomtételével és történelmi lovas felvonulással megkezdődött a 9. Nemzeti Vágta szombaton Budapesten, a Hősök tere körül kialakított speciális versenypályán.

 

„Ez a nap a hagyományaink ünnepe is”

 

“A mai nap a lovas sport ünnepe, mely megmutatja ló és lovas harmóniáját, egymás iránti kölcsönös tiszteletét, mellyel egymás gyorsaságát, erejét, ügyességét igyekeznek kiegészíteni és erősíteni. De ez a nap egyben hagyományaink ünnepe is, hiszen a honfoglalástól a Széchenyi István szervezte lóversenyekig, Rákóczitól az 1848-49-es szabadságharcig alig akad a magyar történelemnek olyan mozzanata, amelyben a lovas magyar nemzet bátorsága, gyorsasága, ügyessége ne játszott volna döntő szerepet”

 

mondta a megnyitón Földváry Gábor, a Honvédelmi Minisztérium felelős helyettes államtitkára.

 hirdetes_300x300  

 

A Nemzeti Vágta közösséget teremt

 

Székely Tibor, a verseny főkapitánya arról beszélt, hogy a Nemzeti Vágta közösséget teremt: nem magányos hősök, hanem települések, közösségek versenyeznek, az általuk elért eredmények a települések sikerei is. Hozzátette:

 

“évszázadok, évezredek energiája éled újjá és jelenik meg újra ember és ló kapcsolatában. Hiszen őseink bárhol éltek a földön, leghűségesebb társaiknak munkában, harcban mindig a lovakat tudhatták”.

 

vagtafb
Fotó: vagta.hu

 

Idén Kiss Sándor, egykori székely huszár előtt tiszteleg a verseny

 

A hagyományoknak megfelelően a Nemzeti Vágtát idén is a hadtörténelem egyik kiemelkedő személyisége emlékének szentelik: Kiss Sándor (1809-1849) székely huszár ezredes előtt tiszteleg a rendezvény. Kiss Sándor a határőrvidéki székely huszárezred vezetőjeként Batthyány Lajos miniszterelnök kérésére védte a bácskai magyar és német településeket 1848-ban.

 

A korábbi évek hagyományainak megfelelően az Andrássy úton ezúttal is Vágta Korzón ismerkedhetnek meg a látogatók a résztvevő településekkel, az Országkonyha pedig a tradicionális magyar konyha ízei mellett különleges ételeket és italokat kóstolhatnak az 56-osok terén.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: vitalzone.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!