Látványos flashmobbal emlékeztek meg a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és Általános Iskolájának diákjai a 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára.

 

A nemzeti összetartozás napján Magyarországszerte megemlékezéseket szerveznek, melyhez a Debreceni Egyetem Kossuth Gyakorlója is minden évben csatlakozik.

 

Hajdú Online internetes portált Futóné Monori Edit, az intézmény igazgatója tájékoztatta idei megemlékezésük apropóján.

 

 hirdetes_300x300  

„Habár immár hét éve rendszeresen tartunk megemlékezést ebből az alkalomból, két éve egy másik aspektusból is fontos számunkra ez az emléknap. 2015 óta működik ugyanis egységes intézményként a Kossuth Gyakorló, így ezen a programon a Csengő utcai gimnázium, valamint a Kossuth utcai és az Arany János téri általános iskola összetartozását is szeretnénk kifejezni .“

 

Rövid összeállítás a teljes programról:

 

Az intézményben tanuló 2200 diák közül körülbelül 700-an vettek részt a nemzeti összetartozás napja alkalmából készített nem mindennapi koreográfiában. Az alsó tagozatos gyerekek kisebb csoportokat alkotva mutatták be az országhatáron belül és azon kívül élő magyarság néphagyományait, népzenéjét, valamint ehhez kapcsolódó játékait, szokásait.

 

„Igyekszünk úgy megszervezni ezeket a programokat, hogy az élményszerű legyen a gyerekeknek. Tehát nem az a lényeg, hogy információ dömpinggel halmozzuk el őket, hanem az, hogy érzelmileg hasson rájuk ennek a napnak a szellemisége“

 

– hangsúlyozta Tóvizi Erika intézményvezető-helyettes.

 

 

A program végén a házigazda Kossuth Lajos általános iskolások az Arany János téri diákokkal és a Csengő utcai gimnazistákkal közösen énekelték el az Ismerős arcok Nélküled című dalát, miközben az 1920-ban elcsatolt magyarlakta területek szimbolikusan visszatértek az iskolaudvarra felrajzolt egykori Magyarország térképére.

 

haon.hu

Nyitókép: haon.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!