Más zenekar játszik, a Rammstein éget – szokás használni ezt az elcsépelt frázist a világ talán leghíresebb német zenekarával kapcsolatban. Kár is tagadni, a zenekar még mindig mesterien ért ahhoz, hogyan  fűtse be rajongóit – kívül és belül egyaránt. Legújabb turnéjuk egyik állomásaként a prágai Eden Arenát füstölte ki két egymást követő estén.

 

A industrial metal német atyaúristenei hat év után tértek vissza Prágába, egyből két nap is: a január környékén áruba bocsátott jegyek ugyanis olyan rekordgyorsasággal fogytak el, hogy néhány napon belül Rammsteinék és a szervezők megkönyörültek a jegy nélkül maradt rajongókon, és rögtön másnapra hirdettek még egy koncertet.

 

A közelmúltban történt manchesteri terrortámadás ismét olyan félszet teremtett az emberekben, hogy a tragédiát követően néhány nappal ki is írták az eseményhez: fokozott óvintézkedések lesznek. A szervezők be is váltották az ígéreteiket, csak alapos motozás után engedtek be bárkit a stadionba, és könyörtelenül a kukába küldtek minden olyan tárgyat, amelyet veszélyesnek ítéltek.

 

 hirdetes_300x300  

Egyetlen dolog volt furcsa

 

Till Lindemann és a bandája május 28-án és 29-én is bedurrantották híres pirotechnikájukat az Eden Arenaban. A nyolc órás kezdéskor egyetlen dolog volt a furcsa: még jócskán világos volt, amikor ugyan húsz perc késéssel, de elindult a visszaszámláló, és néhány kilőtt rakéta után felcsendült a legújabb darabjuknak számító Ramm4.

 

Fotó: Archiv VLP/Vladimír Šťastný

 

Egy Rammstein koncert mindig óriási élmény, nem csak az általános koncertélmény miatt, hanem azért, mert a német banda semmihez sem fogható performanszot ad elő a színpadon. A tűz, a robbantgatás és a tűzijáték a banda védjegyének számít – ennek több oka is van, amiről bizonyára kevesen tudnak.

 

Az egyik legenda szerint az énekes, Till Lindemann a kezdetekkor még túl esetlennek érezte magát a színpadon, a tüzeskedéssel pedig el tudta erről terelni a közönség figyelmét. Richard Z. Kruspe, a szólógitáros egyszer azzal indokolta a zenekar nem mindennapi vonzódását a tűzhöz, miszerint a német nyelv miatt a publikum nagy része nem érti, miről szólnak a szövegek, ezért kell valami, ami fenntartja a show drámaiságát szöveg nélkül is.

 

Mindent bevetettek

 

Az Eden Arénába természetesen mindent bevetettek, amire egy Rammstein rajongó dédlegetett álmaiban számíthat: voltak fejre rögzített, tüzet lövelő maszkok, robbanó színpad, nézőtér fölé belőtt tűzijáték. Eljátszották a már tavaly óta minden koncerten bevett módszereket is: az Ich Tu Dir Weh alatt Lindemann tüzes szikrákat önt a fémkádban fekvő billentyűsre, az utolsó szám alatt (Engel) pedig óriási vasszárnyon emelkedik a magasba, amelynek végéből a katartikus pillanatokban láng lövell ki.

 

Az ominózus szárny egyébként hordozott magában némi rizikófaktort, a múlt heti dániai koncerten például elromlott, és nem jött belőle tűz. A nézőtér felénél elhelyezett óriási tüzelőszerkezetek pedig biztosították az összes Rammstein rajongót, hogy egy kicsit mindenkinek a koponyájára égjen a haja.

 

 

A Rammstein azon kevés zenekarok egyike, akik nagyon keveset, és egyáltalán nem látványosan kommunikálnak a közönséggel, mégis elérik, hogy a nézők maximálisan kooperáljanak velük. Nincsenek számok közötti jópofizások, nagy tapsoltatások, mégis feláll az ember hátán a szőr, amikor 20 ezer ember együtt üvölti a Du Hastot a levegőbe minden zenei kíséret nélkül.

 

Egyetlen eldobott puszi

 

És az az egyetlen eldobott puszi, amit Lindemann egyetlen másodperces érzelgős pillanatában engedett magának és a közönségnek, nagyobb gesztus, mintha végig standupolta volna az estét.

 

Amit kicsit fanyalgásra adhat okot, hogy semmilyen újdonsággal nem készültek a tavalyi turnéhoz képest. A 2016-os, roppant kreatív módon Rammstein Tourra keresztelt turné mind a 25 állomásán pontosan ugyanazt a setlistet játszották – néhány apróbb változással (Párizsban eljátszották a Frühling im Parist, a Mexikóban Te Quiero Putát).

 

Az idei Rammstein Festival Touron sem lacafacáztak igazán, percre pontosan ugyanaz volt a program, így aki már járt a tavalyi turné valamelyik állomáson, nem sok újdonságot láthatott vagy hallhatott. Persze valószínűleg nem sok olyan ember akadt, aki amiatt fanyalgott, hogy pontosan ugyanazt a száztízszázalékos minőséget hozzák, mint tavaly, ám az újdonság varázsával nem szolgáltak.

 

Jövőre új albumbemutató turné

 

Aki például hiányolta legutóbb az olyan megkerülhetetlen Rammstein klasszikusokat, mint az Ohne Dich, Mann Gegen Mann vagy a Mein Teil, az most sem kapta meg, de azért a Sonnet, a Du hastot vagy az Amerikát valószínűleg soha nem fogják kihagyni a repertoárból.

 

 

Persze lehet, hogy ez megágyaz a jövő évi turnénak, amely – ha hihetünk a nyilatkozatoknak – az új album bemutatóturnéja lesz. A zenekar nyolc éve váratja a rajongóit az új albummal, közben már a feloszlásról is bőven szóltak a pletykák, és az sem volt túl biztató jel, hogy a zenekar több tagja saját projektjeivel foglalkozott – Till Lindemann például a svéd Peter Tägtgrennel állt össze egy kis metálbohóckodásra, Kruspe pedig az Emigrate nevű zenekarára koncentrált.

 

Ennél köszönhetően bombaként robbant a hír, amikor a folyamatos „na mikor lesz új album” –kezdetű unalomig ismételgetett kérdésre az a válasz jött, hogy már 35 szám van a tarsolyukban,  ami azt jelenti, elérhető közelségben az új album.

 

Az idei turné tehát felfogható hangolásként és a rajongói igények felkorbácsolásaként valami új iránt.  Az elmúlt két évben visszatérő német zenekar korántsem akasztja szögre a lángszórót, várható, hogy jövőre újabb tüzes őrület veszi kezdetét – vadonatúj Rammstein-számokkal spékelve.

 

Polák Zsóka

(A főkép szerzője: Vojta Florian / musicserver.cz )

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.