Az eddig megszokottaktól némileg eltérő programszerkezetben 18. alkalommal rendezték meg a Füleki Történelmi Várjátékokat, amelyre közel 1500-an voltak kíváncsiak. Főszervezői a Füleki Vármúzeum és a füleki Koháry Polgári Társulás voltak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szombat délutáni és esti program a középkori és az újkori történelmi hangulatot idézte fel, amelyben úgy a gyerekek, mint a felnőttek megtalálták a számukra kedves és vonzó bemutatókat. Vasárnap pedig a széles környék íjászai mérték össze tudásukat a „Nógrád Íjásza“ címért és a „Füleki Vár Védője“ rangért.

Kattintson a folytatásért!

[stw]

 hirdetes_300x300  
Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény elmaradhatatlan része a kézműves vásár, számos eredeti, házi készítésű termékkel és gasztronómiai finomsággal. A program alatt folyamatosan látogatható volt a Hungari Dzsebedzi török sátor, a Defensores csoport középkori konyhája, valamint Andrea Kosecová ajnácskői kovácsmester műhelye. A kézművesek sátrában rongybabát és zászlókat lehetett készíteni, emellett pedig királyi csokoládét is lehetett kóstolni, valamint vásárolni.

Jövőjüket jósolhatták meg az érdeklődők a Jövőbelátó készülék segítségével. Három kerék megforgatásával választhatták ki a jövő szereplőit, akik azután egy kicsi színpadon jelenítették meg, hogy mi is vár a kíváncsiskodóra.

Felvétel: Puntigán József.

 

A Várjátékok első része a gyermekeknek szólt. Az 1995-ben alapított Bab Társulat óriásbábos előadása Matyia ludas történetét elevenítette fel. A diósgyőri Királyi Kutyások előadásában azt mutatták be, hogy mi mindent tudnak és tudhatnak a  pásztor- és vadászkutyák, kezdve az ügyességi gyakorlatoktól az akrobatikus táncokig.

 

A  Sub Rosa Régizenei Együttes visszatérő vendégként Törökbálintról érkezett Fülekre. Ezúttal is a középkorban használt hangszereken, korabeli kosztümben 13. századi, európai hangszeres zenét játszottak, az esti programot pedig egy rövid táncházzal is kiegészítették. A zenekar latin nevének jelentése „rózsa alatt“, átvitt értelemben „titokban“. A rózsa az ókorban a hallgatás, a titoktartás jelképe volt, a „rózsa alatt“ levő dolgok pedig titkosak, bizalmasak voltak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A fő műsor első részében lovagi tornára került sor, gyalogos és lovas párbajokkal és játékokkal, melynek elmaradhatatlan részét képezték a tűzfegyverek is.

Felvétel: Puntigán József.

 

A visegrádi Szent György Lovagrend a Visegrádi Palotajátékok egyik főszervezője. Bemutatóikban a 14. század hagyományait elevenítik és elevenítették fel.

Felvétel: Puntigán József.

 

A leglátványosabb műsort talán a csehországi „Štvanci” színházi és kaszkadőr társulat nyújtotta. A csoport 1990-ben alakult, s azóta számtalan városi rendezvényen, várjátékon szerepeltek Csehországban és annak határain túl. A gyönyörű lovak, a lovagok és a megjelenített, a humort nem nélkülöző bajvívás joggal váltotta ki a nézők elismerését.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A mártoni, 1999-ben megalakult Taurus ater történelmi vívócsapat a középkorral, a gótikával foglalkozik. Ezen korszak egyik jellegzetes szokásrendje volt, hogy aki nem a kereszténységet vallotta azt eretneknek nyilvánították, megkínozták és a legtöbbször kivégezték.

Ugyanakkor a vallási ünnepek a szórakozás alkalmai is voltak. A gyerekeknek az utóbbiból adtak ízelítőt, míg a késő esti, valóban csak a felnőtteknek szánt bemutatójukon az inkvizíció véres világát mutatták be.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A pozsonyi Fringia Polgári Társulás a 15.-19. századi közép-európai harcművészet rekonstrukciójával és bemutatásával foglalkozik, előtérbe helyezve a kardvívást. Bemutatójuk részét képezték a barokk táncok is.

A besztercebányai Casanova vidám kardforgatók társulata valóban vidám volt. A bemutatójukon a janicsárok tevékenységével, kiképzésükkel ismertették meg a nézőket.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A korszakhoz kapcsolódik a 2013-ban alakult Hungari Dzsebenti Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület tevékenysége is, amely a 16.-17. századi oszmán vallási és kulturális életet igyekszik bemutatni. Sátruk különböző játékokkal a rendezvény egész ideje alatt nyitva állt az érdeklődők előtt, benne keleti masszázs kipróbálásának lehetőségével, a Volt egy török Mehemed foglalkoztatóval, valamint a török nyelv bemutatásával.

Felvétel: Puntigán József.

 

A Kanát-solymászat 29 éve alakult, és az egyetlen olyan családi vállalkozás Szlovákiában, amely ragadozó madarak tenyésztésével, idomításával és azok bemutatásával foglalkozik. Az elhangzott információk szerint 21 ragadozómadár-faj van a tulajdonukban. Bemutatójuk a látványos repülések mellett ismertette a solymászat történetet is, valamint a ragadozó madarak védelmének szükségességét.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A bajvívó és janicsár bemutatókat a várostrom, a Füleki vár 1682-es török, kuruc és erdélyi seregek általi elfoglalásának rekonstrukciója zárta, amelyben a résztvevő csoportok mindegyike részt vállalt.

 

A szombati nap késő éjszakájába nyúló programját tűzzsonglőr bemutató és „lakoma” zárta.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A füleki Koháry Polgári Társulás 11. alkalommal meghirdetett Nemzetközi Történelmi Íjászversenyére közel 100-an jelentkeztek Szlovákiából és Magyarországról. A versenyzőknek 15 helyszínen kellett két fordulóban különböző célpontokra 2-2 lövést, azaz összesen 60 lövést leadniuk. A verseny fődíját a „Nógrád Íjásza“ címet az idén Terman Szilárd érdemelte ki.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!