A magyar dráma napja – Magyar szerzők műveivel, nyílt próbával és díjátadóval is készülnek a színházak. Magyar szerzők műveivel, nyílt próbával és díjátadóval is várják a közönséget a színházak Magyarországon és a határon túl is a magyar dráma napján, csütörtökön, valamint a hétvégén.

 

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

 

Ünnepi programok egész sora

 

 hirdetes_300x300  

A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: csütörtök délután adják át a drámaírók számára alapított Szép Ernő-díjakat. Az elismerést ebben az évben Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át.

 

A magyar dráma napján adják át a Színikritikusok Díját is, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak tizenöt kategóriában. Az arra érdemes alkotót életműdíjjal jutalmazzák: az elismerést idén Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg veheti át. Az ünnepélyes díjátadót – Göttinger Pál rendezésében és a Momentán Társulat fellépésével – csütörtökön 20 órakor tartják a Budapest Bábszínházban.

 

Díjakat, elismeréseket adnak át

 

Ugyanezen az esten adják át a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda, és amelyet idén Háy János A halottember című műve nyert el. Továbbá átadják a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben egy-egy kollégának. Az elismerést idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át.

 

A magyar dráma napjára Magyarországon és a határon túl is számos színház készül ünnepi programmal. A határon túli helyszínek közül például Sepsiszentgyörgyön, Marosvásárhelyen, Csíkszeredán, Kolozsváron is.

 

A felvidéki magyar színházak hallgatnak

 

A két felvidéki magyar színház, a Komáromi Jókai Színház és a Kassai Thália Színház részéről sajnos semmiféle ezzel kapcsolatos programról nemadtak tájékoztatást. A sajtót előzetesen legalábbis semmilyen ezzel kapcsolatos programról nem értesítették. A két színház honlapján illetve közösségi oldalán semmi jele annak, hogy a magyar dráma napján bármiféle ünnepi programmal készülnének.

 

A Jókaiban szeptember 21-én délután 15.00 órától a szokásos menetrend szerint a Naftalin előadására kerül, a Thália Lackfi János, Milyenek a magyarok? című bemutatójára kerül sor.

 

Körkép.sk/MTI

Nyitókép: csabaradio.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!