A kormányzó német nagykoalíció mindkét pártja vesztese a három tartományban megtartott vasárnapi törvényhozási választásnak. A CDU, az Angela Merkel által irányított Kereszténydemokrata Unió Szász-Anhaltban tudott győzni, a baloldali Szociáldemokrata Párt Rajna-vidék-Pfalzban, míg Baden-Württembergben a Zöldek szerepeltek a legjobban. A Merkel-kormány menekültpolitikáját bíráló Alternatíva Németországnak párt mindenhol jelentősen megerősödött.

 

A CDU csupán  Szász-Anhaltban tudott nyerni

A tartományt 2002 óta kormányzó párt a vasárnapi választáson a szavazatok 29,8 százalékával végzett az első helyen. Ez a CDU második legrosszabb eredménye az ország keleti felén, a volt NDK területén fekvő tartományban, és 2,7 százalékpontos visszaesés a 2011-ben szerzett 32,5 százalékhoz képest. A párt 30 képviselőt küldhet a 87 tagú magdeburgi Landtagba.

 

A 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD) már első nekifutásra a második számú erő lett a szász-anhalti tartományi gyűlésben. A CDU-elnök Angela Merkel kancellár menekültpolitikájának bírálatára építő párt a szavazatok 24,2 százalékát szerezte meg, ami 24 helyet jelent. Ez az AfD eddigi legnagyobb sikere.

 hirdetes_300x300  

 

tartomanyok
Kép: index.hu

 

Az AfD maga mögé utasította az egykori keletnémet állampárt utódszervezetéből és nyugati baloldali tömörülések összeolvadásával létrejött Baloldalt, amely a szavazatok 16,3 százalékát kapta meg, 7,4 százalékponttal elmaradt a 2011-ben megszerzett 23,7 százaléktól, és 17 képviselő helyre tett szert.

 

Nem jön jól Merkelnek

 

A CDU eddigi koalíciós partnere, a szociáldemokrata párt (SPD) támogatottsága még nagyobb mértékben zuhant, mindössze a szavazatok 10,6 százalékát nyerte el, ami 10,9 százalékpontos csökkenés az öt évvel ezelőtti 21,5 százalékhoz képest. Az SPD-frakció így 11 fős lesz.

 

A Zöldek csupán 0,2 százalékponttal lépték át a bejutási küszöböt, 5,2 százalékot szereztek, ami 1,9 százalékpontos csökkenés a 2011-es 7,1 százalékhoz képest, és 5 képviselői helyet jelent.

 

A CDU-SPD koalíció elveszítette többségét. Ez az első eset Németországban, hogy az úgynevezett nagykoalíció – a szövetségi szinten két legnagyobb párt összefogása – nem elég egy tartományi gyűlésben többségi támogatással rendelkező kormány felállításához.

 

A menekültválság befolyásolt mindenkit

 

Reiner Haseloff tartományi miniszterelnök az ARD országos közszolgálati televíziónak nyilatkozva kiemelte, hogy nem pártja, a CDU miatt bukott el a nagykoalíció, hiszen nagyjából ugyanannyi voksot kaptak, mint 2011-ben.

 

Hozzátette, hogy az SPD mellett egy harmadik partnert is bevonva stabil kormányt lehet alakítani. Hangsúlyozta, hogy az AfD támogatóit „vissza kell hozni a demokratikus közép” területére. Az AfD előretörése nem helyi, hanem „össznémet és európai probléma”, amelyre reagálni kell, hogy a „populisták ne csábítsák el szavazóinkat” – húzta alá.

 

d2
A CDU csalódott szimpatizánsai. Kép: 888.hu

 

A CDU-s politikus már tavaly novemberben sürgette, hogy a szövetségi kormány a befogadható menedékkérők számának korlátozására vezesse be a tartományok teljesítőképessége alapján kialakított felső határ intézményét, és leszögezte, hogy a 2,2 millió lakosú Szász-Anhalt évente legfeljebb 12 ezer menekültet tud integrálni. Ezzel kapcsolatban az ARD-nek azt mondta, hogy nem Angela Merkel ellen, és nem a kancellár politikáját bíráló, a felső határ bevezetését szintén követelő Horst Seehofer bajor miniszterelnök mellett foglalt állást, hanem Szász-Anhalt érdekeit képviselte.

 

Éppen ezért sikerült megtartani a szavazókat – jegyezte meg, utalva arra, hogy a CDU 2011-ben és most is nagyjából 325 ezer listás szavazatot kapott, és a szavazataránya azért csökkent, mert a választási részvételi arány 51,2 százalékról 61,1 százalékra emelkedett.

 

Arra a kérdésre, hogy állásfoglalása nem sikertelennek bizonyult kísérlet volt-e az AfD feltartóztatására, Reiner Haseloff azt mondta, hogy az AfD később, a nők ellen elkövetett szilveszteri szexuális zaklatások és rablások hatására erősödött meg, és ebben a média „nem teljesen ártatlan”.

 

A Zöldek nyerték a baden-württembergi választást 

 

A tartományt a szociáldemokratákkal (SPD) 2011 óta együtt kormányzó Zöldek a szavazatok 30,3 százalékát szerezték meg, ami 5,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 24,2 százalékhoz képest, és 47 helyet jelent a 143 fős stuttgarti Landtagban.

 

Az 1980-ban alapított párt most először nyert tartományi választást.

 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) minden eddiginél rosszabbul szerepelt, 27 százalékot szerzett meg, ami 12 százalékpontos gyengülés az öt évvel ezelőtti, első helyet jelentő 39 százalékhoz viszonyítva. A CDU így 42 képviselőt küldhet a Landtagba.

 

A harmadik helyen az újonc Alternatíva Németországnak (Afd) áll, amely a szavazatok 15,1 százalékával jutott be a Landtagba, és 23 helyet szerzett meg.

 

A negyedik az SPD 12,7 százalékkal, ez 10,4 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,1 százalékhoz képest, és 19 helyet jelent.

 

A liberális FDP 8,3 százalékot kapott, 3 százalékpontot javított a 2011-es 5,3 százalékhoz képest, és 12 helyet szerzett meg a Landtagban.

 

A Zöldek-SPD koalíció az utóbbi gyenge szereplése miatt elveszítette többségét. A Zöldek a CDU-val vagy az SPD-vel és az FDP-vel alakíthatnak kormányt, de egy CDU-SPD-FDP koalíciónak is lehet többsége.
Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök, a Zöldek politikusa az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte: nincsenek „világos többségi viszonyok” az új összetételű Landtagban, a Zöldek ezért készen állnak tárgyalni valamennyi „demokratikus párttal”. Az AfD előretörése azt a kötelezettséget jelenti a demokratikus erőknek, hogy legyenek nyitottak az „új típusú szövetségekre” – mondta.

 

Guido Wolf, a CDU listavezetője azt mondta, hogy pártja nehéz helyzetbe került, de egyik célját elérte: megakadályozta a Zöldek-SPD koalíció fennmaradását. Hozzátette, hogy pártja ugyan hajlandó „végiggondolni” a koalíciós lehetőségeket, de mivel a baden-württembergiek többsége a „változásra szavazott”, ezért a CDU-nak kell kormányt alakítania.

 

Nils Schmid, az SPD listavezetője keserűnek nevezte pártja választási eredményét, és úgy vélte, a Zöldek a kampányban sikeresen tulajdonították egyedül Winfried Kretschmannak a közös kormányzás eredményeit. Kiemelte, hogy szerinte a Zöldek kaptak felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra.

 

Jörg Meuthen, az AfD listavezetője hangoztatta, hogy egy „parlamentáris demokráciában erős, élénk ellenzékre van szükség”, és pártja ezt a szerepet kívánja betölteni.

 

Az SPD győzött a Rajna-vidék-Pfalzban

A tartományt 25 éve kormányzó SPD a szavazatok 36,2 százalékát szerezte meg, 0,5 százalékponttal erősödött a 2011-ben elért 35,7 százalékhoz képest, így 39 helyet kap a 101 tagú mainzi Landtagban.

 

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) 31,8 százalékkal története legrosszabb rajna-vidék-pfalzi eredményét érte el, 3,4 százalékponttal gyengült a 2011-ben megszerzett 35,2 százalékhoz képest, így 35 képviselőt küldhet a Landtagba.

 

A harmadik helyet az Alternatíva Németországnak (AfD) szerezte meg, az újonc párt a szavazatok 12,6 százalékával jutott be a Landtagba, 14 helyet kap.

 

d1
Három választó a szavazófülkében a szász-anhalti tartományi választáson Stössenben 2016. március 13-án. (MTI/AP/Jens Meyer)

 

A liberális FDP átlépte az 5 százalékos bejutási küszöböt, ami öt évvel ezelőtt nem sikerült neki, így most visszakerül a tartományi gyűlésbe: a 2011-es 4,2 százalék után 6,2 százalékos eredménye van, ami 7 helyet jelent.

 

Az SPD eddigi koalíciós partnere, a Zöldek támogatottsága 15,4 százalékról 5,3 százalékra süllyedt, 18 helyett csak 6 képviselőt küldhetnek a Landtagba. Az SPD-Zöldek koalíció így elveszítette többségét.

 

Malu Dreyer miniszterelnök, a szociáldemokraták politikusa a választás után kijelentette, hogy az FDP-vel és a Zöldekkel kíván kormányra lépni, és a nagykoalíció a CDU-val csak végső megoldásként jöhet szóba. A két kiszemelt partner nyitottnak mutatta magát a közös kormányzás lehetőségéről szóló tárgyalások elkezdésére.

 

Julia Klöckner, a CDU listavezetője kiemelte, hogy pártja a két fő cél közül az egyiket elérte, hiszen az SPD-Zöldek koalíció nem tud tovább kormányozni. Egyben elismerte: a szociáldemokratákat illeti meg annak joga, hogy elsőként próbáljanak meg kormányt alakítani.

 

Az AfD-vel egyik párt sem hajlandó együttműködni.

 

MTI/hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!