A Szíriában állomásozó orosz kontingens részt vesz a damaszkuszi kormányerők által az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől visszafoglalt Palmüra város aknamentesítésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap telefonon Irina Bokovának, az UNESCO vezérigazgatójának.

 

A szíriai erők a hivatalos damaszkuszi közlés szerint vasárnap verték ki az IÁ utolsó egységeit Palmürából.
Putyin üdvözölte – az idén esedékes ENSZ-főtitkári választáson az esélyesek között számon tartott – bolgár Bokovát abból az alkalomból, hogy a kormányerők felszabadították az ősi várost.

 

Peszkov szerint az orosz elnök és az UNESCO vezetője megállapodtak, hogy az ENSZ szakosított szervezete, valamint Oroszország és Szíria hamarosan megkezdi a Palmürában okozott károk felmérését, és kidolgozza a még nem teljesen elpusztult régészeti emlékek helyreállításának tervét.

 

 hirdetes_300x300  
palmyra_BBC
Palmyra. Kép: BBC

Az orosz elnök szóvivője szerint Bokova köszönetet mondott Putyinnak az együttműködésért, és kijelentette, hogy az UNESCO kész a közös munkára.

 

Putyin a nap folyamán telefonon gratulált Bassár el-Aszad szíriai elnöknek Palmüra felszabadításához, és neki is hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az egyedülálló történelmi várost megőrizzék a világkultúra számára.

 

Az orosz elnök megismételte szíriai partnerének, hogy az orosz fegyveres erők kontingensük nagy részsének kivonása után is „tovább fogják segíteni a szíriai hatóságok terrorizmus elleni harcát, és abban is segítenek, hogy felszabadítsák saját földjüket a szélsőséges csoportoktól” – mondta Peszkov.

 

Palmyra2
Palmyra. Kép. euronews.com

 

Aszad nagyra értékelte az orosz segítségnyújtást, kijelentette: anélkül lehetetlen lett volna olyan sikereket elérni, mint az IÁ által tavaly májusban elfoglalt Palmüra felszabadítása.

 

Oroszország nem Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatására, hanem „a törvényes szíriai kormány megőrzése” és az ország széthullásának megakadályozása érdekében kezdett katonai akcióba a közel-keleti országban – jelentette ki vasárnap Moszkvában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő az Interfax hírügynökségnek.

 

Zaharova a hivatalos orosz álláspontot megismételve azzal érvelt, hogy Moszkvát akkor lehetne valamelyik fél támogatásával megvádolni, ha például már 2011-ben vagy 2012-ben csapatokat vezényelt volna a polgárháborúban álló Szíriába.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!