A Politico.eu Brüsszeli hírportál szombati cikke alapján elmondható, hogy gyermekáldozatai is vannak a „nem hatékony migrációs stratégiának“.

 

A Szíriából és Afganisztánból érkezett embertömegek áradata során a migránsok (szülők, gyámok, vagy csak útitársak) gyakran elhagyják (önhibájukon kívül vagy felelőtlenségből) a fiatalkorú menekülteket, akik így kiszolgáltatottá válnak az embercsempészeknek.

 

AP_570830949185-638x425
Cselklengők a macedón határnál. Forrás: Thinkprogress.com

 

Elvileg az EU szigorúan szabályozza a menekültkérelmek elbírálását, különösen, ha gyermekekről van szó, de a gyakorlatban a rendszer súlyos hiányosságokkal küzd, az uniós intézmények és a tagországok közti információcsere nem megoldott.

 hirdetes_300x300  

 

Iszonyúan magas számok

 

Az Europol már januárban arra figyelmeztetett, hogy körülbelül 10 000 gyermekkorú migráns tűnt el (kimutathatóan) a kontinensen. Sokukat bandák dolgoztatják építkezéseken és mezőgazdasági teürleteken – spárgaszedés Németországban, paradicsomszedés Olaszországban, szőlőszüret Spanyolországban.

 

03_unicef_fc_channel4_com
Illengális bevándorló férfiak (sötétkék), nők (piros), gyerekek (világoskék) és fiatalkorúak (halványkék) megoszlása. Forrás: channel4.com

 

„Aggódva figyelem az Europol jelentéseit (…). A gyerekek a saját felelősségükre utaznak ide azt kockáztatva, hogy bűnbandák dolgoztatják vagy kényszerítik őket prostitúcióra. A kialakult helyzet sérti a gyermekek alapvető európai jogait“ – mondta Věra Jourová igazságügyi megbízott.

 

Asif, a 17 éves bevándorló története

 

„Mióta elutasították a menekültkérelmemet, rejtőzködöm, szóval a rendőrség nem találhat meg és nem utasíthat ki.“, nyilatkozta a Politico.eu riporterének Asif, a tizenhét éves bevándorló.

 

Asif Afganisztánból érkezett, ahol nagybátja rákényszerítette a katonáskodást, majd ellőtték a lábát a tálibok és két hónapot töltött kórházban. Eldöntötte, hogy Európában jobb az élet, ezért Svédországot megcélozva tíz országon haladt keresztül négy embercsempész segítségével. Mikor megérkezett, politikai menedékkérelmét elutasították.

 

A would be migrant to the UK on the tracks leading to the entrance to the Channel Tunnel near Calais
Illusztrációs felvétel. Ilyen jövő is várhat a több tízezer Európába érkezett fiatalkorú migránsra. Integráció helyett párhuzamos társadalmak, még inkább, mint eddig. Forrás: Theguardian.com

 

Görögországi partraszállásakor hazudott a hatóságoknak: azt mondta, 21 éves, pedig csak 16 volt. Az őt faggató hivatalnok így aláírta a papírokat, és csak annyit mondott, „Hadd menjen”.

 

„Én inkább Magyarországon szerettem volna menedéket kérni, nem Görögországban, de erre volt lehetőségem“, mondta Asif.

 

A fiú története azonban nem csak a közel-keleti és afganisztáni gyerekek tragédiájára mutat rá, hanem arra is, hogy a 2015-ben ellenőrizetlenül Európába érkező migránsok egy jelentős része a kiutasítás elől menekülve felszívódott, eltűnt a hatóságok látóköréből. Ennek fényében pedig sem a kvótákról szóló beadvány, sem az EU-Törökország migránscsere-program nem lehet eredményes.

 

A hatóságoknak nem érdeke, hogy megtalálják a gyerekeket

 

Az Yves Pascou agytröszt által kiadott vélemény szerint a bevándorlási és menekültügyi rendszer a rossz: egyszerűen nem arra tervezték, hogy gyerekekkel külön foglalkozzon. Svédországban például nincs egyetlen olyan hatóság vagy felelős hivatal sem, amely a bevándorló gyermekekkel foglalkozna.

 

Forrás: Gettyimages.ie
Forrás: Gettyimages.ie

 

Nevük elhallgatását kérő személyek úgy nyilatkoztak, hogy a hatóságoknak nem érdekük felkutatni a gyerekeket, mert ellátásuk és elhelyezésük több pénzbe kerül, mint a felnőtteké. Olaszországban például napi 45 euróba kerül egy gyerekbevándorló ellátása, plusz 9 euró az iskoláztatása, míg a felnőttekre eső napi kötlség „csak“ 35 euró.

 

Az ENSZ arra figyelmeztet, hogy az idén érkezett migránsok egy harmada fiatalkorú, akik közül a legtöbb felnőtt kíséret nélkül utazik. Tavaly összesen 85 ezer fiatalkorú migráns érkezett a kontinensre. Bár a civil szervezetek 10 ezer főre becsülik az alvilágban alámerült fiatalkorúak számát, a valós adatok valószínűleg ennél jóval magasabbak.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: TheGuardian.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!