A DPA hírügynökség szerint a francia kormány élni akar az alkotmány 49.3-as fejezetével, ami lehetővé tenné egy törvény elfogadását a parlament jóváhagyása nélkül is, ha a parlament alsóháza nem vonja meg a bizalmat a kormánytól.

 

A törvény, ami miatt ilyen szélsőségesnek mondható eszközökhöz folyamodik a francia kabinet, a régóta terítéken lévő munkatörvénykönyv módosítása, ami csökkentené a francia munkások jelenleg érvényben lévő jogi védelmét a munkáltatóval szemben.

 

Az elmúlt hónapokban több százezer ember vonult az utcákra tiltakozáskép a tervezett módosítás ellen, amely megemelné a heti ledolgozandó munkaórák számát és könnyítene az alkalmazottak elbocsátásának feltételein is.

 

 hirdetes_300x300  

A kialakult belpolitikai krízis miatt a kormányzó szocialisták közül is többen visszakoztak, és nem voltak hajlandóak megszavazni a javaslatot, ezért most az alkotmány által nyújtott kiskaput akarják kihasználni a törvény erőltetett elfogadására. Már kezdeményezték is a bizalmi szavazást, amelyre csütörtökön kerül sor.

 

A munkajogi aktivisták szerint ezzel a lépéssel a kormány elvetette a demokratikus közvita kibontakozásának lehetőségét, ezért a civil szervezetek újabb, nagy tömegeket megmozgató demonstrációra készülnek.

 

Teraz.sk

Nyitókép: sputniknews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!