Az ausztriai társadalom megosztottságáról cikkezett az elnökválasztáson kialakult szoros eredmény nyomán hétfőn az osztrák sajtó, amely szerint azonban a „látható ellentét” nem a jobb- és a baloldali szavazók, hanem az elégedetlenek és a jelen politikai vezetésben bizakodók között alakult ki.

 

Az ausztriai elnökválasztás vasárnapi második fordulója után, vasárnap este kiadott hivatalos, előzetes részeredmények szerint Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) államfőjelöltje vezet 51,9 százalékkal, míg Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt a szavazatok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény azonban csak hétfőn késő délután, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.

 

A jelöltek. forrás: heute.at
A jelöltek. forrás: heute.at

A társadalom polarizált, átpolitizált, de nem megosztott – írja a Der Standard című liberális napilap hétfői számának kommentárjában.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfőválasztás eredménye az új kancellár, Christian Kern számára is megmutatja majd, hogy nehezebb lesz Ausztriát kormányoznia, mint ahogy azt eddig gondolta – olvasható a Die Presse című konzervatív napilap vezércikkében.

die presse
Die Presse mai címlapja. forrás: extradienst.at

 

Még egy alkalommal sem szavazott ennyi választó az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjére, és még sohasem akarták ennyien, hogy szabadságpárti töltsön be egy vezető állami pozíciót – olvasható Nowak cikkében.

 

Nem a pártpolitikai irányok, hanem a menekültekkel szembeni kétkedés és a versenyorientált gazdasági rendszerrel szembeni bizalmatlanság köti össze a választókat – így elemzi a kialakult helyzetet a Kurier című osztrák lap.

 

MTI
borítókép: zimbio.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!