Valóságos rémálom lesz a közelgő labdarúgó Eb a francia biztonsági szolgálatok számára a terrorveszély és a korábbi terrortámadások fényében. Főleg azután, hogy a május 21-én lezajlott Paris Saint-Germain és Marseille közti mérkőzésen a fokozott biztonsági intézkedése ellenére is rendbontás alakult ki.

 

Annak ellenére, hogy két méteres, kétsoros fallal vették körül a stadiont, és fokozottan figyelt ellenőrzőpontokat hoztak létre a szurkolóknak, a meccsre jegyet váltó 80 ezres tömeg néhány tagjának így is sikerült tiltott tárgyakat becsempészni a Stade de France stadionban, ami az Eb egyik fontos helyszíne is lesz a június 10-től kezdődő tornán.

 

„Kolbász helyett füstbombát tesznek a szendvicsükbe. Ha ezentúl a szendvicseket is át kell néznünk, akkor különösen nehéz feladatunk lesz”, mondta Jacques Lambert, az Eb egyik szervezője. A hatóságok többeket letartóztattak. A rendbontóknál füstbombák, sisakok és petárdák voltak.

 

 hirdetes_300x300  

Elbukták az Eb biztonsági főpróbáját

 

Már pedig az Eb jóval komolyabb kihívást fog jelenteni a biztonsági erőknek, mint a mostani 80 ezer fős mérkőzés. Ez ugyanis a Világbajnokság utáni legnagyobb labdarúgótorna, ahol az előző évekkel ellentétben 16 helyett 24 focicsapat méri majd össze az erejét, 51 mérkőzést játszanak le, 10 városban, és a szervezők összesen 2,5 millió nézőt várnak a meccsekre.

 

A feladathoz 90 ezer fős biztonsági személyzetet mozgósítanak és 10 ezer katonát a városok védelmére. Csak az UEFA 34 millió eurót költ majd biztonsági intézkedésekre, ehhez még jön a francia kormány által elkülönített valószínűleg szinten hatalmas pénzösszeg.

 

Bloomberg.com

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!