Nem csitulnak az indulatok Franciaországban. Ma ismét országos tüntetésekre lehet számítani. A tiltakozásokat a kormány munkatörvénykönyvet érintő változtatásjavaslatai váltották ki.

 

Az elmúlt négy hónapban ez már a kilencedik tömeges megmozdulás, informált a Le Figaro napilap.

 

A megmozdulások fő helyszíne Párizs lesz. Francia médiaérdesülések szerint a szakszervezetek 600 autóbuszt béreltek, hogy azokkal szállítsák az embereket a tüntetésre.

 hirdetes_300x300  

 

A párizsi tartomány 130 embert tiltott el a mai tüntetésketől. Ők az előző megmozdulásokon erőszakosan léptek fel.

 

A mai demonstrációval kapcsolatban sem zárhatók ki az erőszakos cselekmények.

 

A mai tüntetések a taxissztrákjak kezdődtek. A taxisok kora reggel óta lassítják a párizsi körgyűrű forgalmát.

 

Folytatják megkezdett sztrájkjukat a SNCF vasúti társaság dolgozói is, aminek hatására járatkiesések vannak.

 

Továbbra is blokád alatt marad az ivry-sur-Sieine-i szemétégető, de a városháza arról informált, hogy az utcákon felgyűlt szemét elszálítására már találtak megoldást. Emellett elismerték, hogy a mai nappal a helyzet bonyolódhat.

 

A mai napon sztrájkba lépnek az Air France légitársaság pilótái is. A munkabeszüntetés a nemztetközi járatok 15 míg a belföldi járatok 20 százalékát érinti. Becslések szerint a sztrájban a pilóták 27 százaléka vesz részt.

 

A hosszú ideje tartó blokád után a Total cég 10-ből 5 olajfinomítója működik a megszokott munkarend szerint. Néhány napon belül a többi finomító is megkezdheti a teljes működést, inforált a Le Figaro.

 

A francia szenátus elnöke Gérard Larcher (Republikánusok – LR) ma, az LCI rádióban a négy hónapja tartó tüntetésekkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a legnagyobb hiba, hogy hiányzik a társadalmi párbeszéd.

 

Kifejtette, hogy a szenátusi bizottság, amely hétfőn kezdett foglalkozni a munkatörvényköny reformájával, változásokat eszközölt a szövegben, és ezt a szenátus is akceptálja.

 

Jó lenne, ha kormány hallgatna a szenátorokra

 

mondta Larcher, és hozzátettek, hogy az ország nem tud megfeleleően működni tömeges munkanélküliség mellett.

 

 

Laurent Berger, a Francia Demokratikus Munkakonföderáció (CFDT) főtitkára, aki a vitatott reformok támogatója, az Europe 1 csatornában kritizálta a többi szakszervezetet, mert azok nem hajlandóak tárgyalni a kormánnyal.

 

Ezzel együtt tagadta, hogy nézeteltéréseik lennének a legnagyobb szakszervezettel, a CGT-vel.

 

Stéphane Le Foll kormányszóvivő ma az RTL műsorában konstatálta, hogy a CGT és annak főtitkára Philippe Martinez a szociális elégedetlenség kezdete óta egyfajta fejlődésen mentek keresztül, ezért azt várja, hogy a párbeszéd folytatódik. Hozzátette, hogy a következő megbeszélés június 17.-én esedékes.

 

Örülnék, ha meg tudnánk hallgatni egymást

 

– tette hozzá a szóvivő.

 

forrás:teraz.sk

nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!