Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból komoly indulatokat váltott ki a bevándorlók körében is. Sok olyan migráns is a Brexitre szavazott, aki a brit gyarmatokról érkezett az Egyesült Királyságba, hogy ott kezdjen új életet.

 

Sajátos módon ők több jogot követelnek maguknak a többi vendégmunkással szemben. Szerintük ugyanis a kelet-közép-európai bevándorlók az ő gyerekeiktől veszik el a munkát, ráadásul olyan támogatást is kapnak a brit államtól, amivel ők nem számolhattak odaérkezésükkor.

 

Kettős mérce a migránsok között

 

 hirdetes_300x300  

„A népszavazáson a távozásra szavaztam. Nehéz idők jönnek, a vállalkozások most nem mennek. A gyerekeim műveltek, mégsem találnak munkát, mert minden munkahelyet külföldiek töltenek be. Ha megnézi az ország valamelyik buszmegállóját, szinte kizárólag külföldieket lát”

mondta Tony, kézitáska-kereskedő, aki 1979-ben érkezett az Egyesült Királyságba.

 

„Nem vagyok rasszista vagy hasonló, csak mondom, hogy idejönnek (a kelet-európai bevándorlók – a szerk. megj.), és gyakorlatilag a semmiért dolgoznak. Még az angolok gyerekei sem találnak munkát, mert ezeknek nagyon kis fizetés is megfelel. Mindenük ingyen van, adókedvezményeket kapnak, községi lakásokat”

mondja Tony neheztelően.

 

Hasonló nézetekkel találkozott Sarwar Bari, az iszlámábádi Pattani fejlesztési központ vezetője. Elmondása szerint sok Pakisztánból és a himalájai Kasmír tartományból (India része) érkező vendégmunkás kifogásolja, hogy az EU tagállamaiból érkező bevándorlók külön támogatásokban részesülnek, ami szerintük túlterheli a munkapiacot. A Pattini intézet felmérései szerint az ázsiai származású brit állampolgárok nagyobbik része az Unió ellen szavazott – szemben a szociológiai felmérésekkel, amelyek szerint az ázsiai származásúak két harmada a maradásra szavazott.

 

„A Nagy-Britanniában élő ázsiaiakban kialakult egy félelem a kelet-európaiakkal szemben. Egy nagy-britannniai pakisztáni közvetlenül a népszavazás előtt azt mondta, hogy az európaiak jobb szakemberek, jobb munkások. Az ázsiai gyökerekkel rendelkező lakosok egyszerűen nem tudják magukat hozzájuk hasonlítani. Ezért szavaztak inkább az EU-ból való kilépésre, hogy megszabaduljanak tőlük”

 

mondta Bari a The Express Tribune-nak.

 

Erősödő rasszizmus – a kelet-európaiak rovására

 

A munkahelyek miatti feszültségen kívül a pakisztáni migránsok azt is felróják a kelet-európai vendégmunkásoknak, hogy gyakran lopnak, ellepik az ingatlanpiacot és brit kórházakat. „Ezek a vélemények rasszista indíttatásúak”, magyarázza Bari.

 

A brit őslakosok az összes bevándorlóra, a két vagy többgenerációs bevándorlók a kelet-európaiakra neheztelnek. Tipikus mindenki mindenki ellen szituáció, mikor az egyre kisebb tortából egy kisebb szeletek jutnak a társadalo tagjainak. Forrás: Telegraph.co.uk
A brit őslakosok az összes bevándorlóra, a két vagy többgenerációs bevándorlók a kelet-európaiakra neheztelnek. Tipikus mindenki mindenki ellen szituáció, mikor az egyre kisebb tortából egyre kisebb szeletek jutnak a társadalom tagjainak. Forrás: Telegraph.co.uk

 

Persze akadnak olyan migránsok is Nagy-Britanniában, akik észreveszik a fenti véleményekben rejlő ellentmondásokat is. „Úgy hiszem, nagyon állszent dolog, hogy egy bevándorló elmegy egy országba, és kijelenti, hogy ott túl sok a bevándorló, de ő maga ott szeretne maradni. Az emberek elfelejtik, hogy valamikor ugyanabban a helyzetben voltak”, nyilatkozott a BCC-nek Takyiwa, egy fiatal, londoni születésű afrikai hölgy.

 

„A szüleim a kilépés mellett szavaztak. Sokkban voltam miatta, és megkérdeztem, miért tették, ha egyszer ők is bevándorlók. Azt válaszolták, hogy ők voltak itt előbb, és keményen kellett dolgozniuk az országnak…, ezek meg csak jönnek, és automatikusan kedvezményeket és jó lakhatást kapnak”

tette hozzá Takyiwa.

 

Nagy-Britannia június 23-án szoros eredménnyel kiszavazta magát az Európai Unióból. A referendumot  megelőző kilépés-párti kampány központi gondolata épp a bevándorlás és a migráció volt. Nagy-Britanniában nagyjából 100 ezer szlovákiai vendégmunkás tartózkodik, ami nem is olyan sok a lengyel vendégmunkások 600-800 ezer főnyi számához képest.

 

 

HNonline.sk

Nyitókép: vox.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!