Isztambul, Törökország legnagyobb városa és legnagyobb idegenforgalmi központja turistáknélkük marad. Az isztambuli repülőtér elleni merényletek hatása drámai: az éttermek üresek, a szállodákban csak lézengenek, az idegenvezetők munka nélkül maradtak. A helyzetet súlyosbítja, hogy helyiek nagy része elhagyta a várost  a 9-napos muzulmán ünnepek idejére.

 

Az isztambuli merényletek 45 áldozatából 19 volt külföldi. A terrortámadással az Iszlám Államhoz tartozó dzsihadistákat vádolnak. A szakértők szerint valószínű, hogy a három fegyveres és robbanóöves merénylő célja Törökország stratégiai mértékű meggyengítése volt – egyetlen preciz csapás a gazdaság egyik pillérére.

 

A Törökországba látogató turisták szerint viszonylagos csend és nyugalom van Isztambulban, miközben a világ többi részén napi szinten történnek merényletek. „Bármikor bármelyik városban megtörténhet, ez egyfajta szerencsétlen zsákbamacska”, mondta az AFP-nek egy ír turista.

 

 hirdetes_300x300  

A török idegenforgalom 22 éves minimumra esett vissza, 35 százalékkal kevesebb turista érkezett az országba az elmúlt hónapban. Ez jelentős érvágás a török költségvetés számára, ami évente normál körülmények között 30 milliárd eurót keres a turistákon. Korábban az Oroszországgal megromlott viszony miatt zuhant estek vissza a bevételek.

 

Az egyetlen mentőöve a török turizmusnak a kínai kirándulócsoportok rendíthetetlensége. Ők még mindig nagy számban érkeznek az országba, ami azonban nem menti meg az egész szektort a munkanélküliségtől és a recessziótól.

 

HNonline.sk

Nyitókép:

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!