A pénteki államcsíny-kísérlet óta a török flotta parancsnokával együtt 14 hajót szó szerint elnyelt a föld. Még az sem tisztázott, hogy a szóban forgó hajókat irányító parancsnokok és tengernagyok Erdogan vagy a lázadók oldalán állnak.

 

A török haditengerészet számos hajójának nyoma veszett, parancsnokaik minden valószínűséggel a lázadók oldalán állnak – írja a The Times saját forrásra hivatkozva. Veysel Kosele, a török flotta parancsnoka korábbi hírek szerint a lázadók fogságába esett, ám a többi haditengerészeti vezető átpártolása után Kosele Erdoganhoz való hűsége is megkérdőjeleződött.

 

Még nem tisztázott, hogy a a parancsnok önként távozott volna a hajókkal az államcsíny menetrendje szerint vagy esetleg átverték és  útközben ejtették túszul. Az eltűnt hajók mindenesetre nem küldtek eddig semmilyen jelzést a kikötőbe. A hajóknak eredetileg az Égei-tengeren vagy a Fekete-tengeren kellett volna járőrözniük, így tartalékaikkal sokáig eljuthatnak segítségkérés nélkül is.

 

 hirdetes_300x300  

Legtöbben azt feltételezik, hogy a görög partok felé tartanak a hajók, mivel szombaton nyolc görög parancsnok repült titokban Görögországba, és politikai menedékjogot kértek. A pénteken kezdődő törökországi puccskísérletnek 280 kormánypárti és 24 lázadó áldozata volt, több ezer embert őrizetbe vettek.

 

MTI
kép: rt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!