Törökországban példátlan tisztogatás van folyamatban, a jelek szerint Recep Tayyip Erdogan török államfő a sikertelen puccsot meglovagolva végleg leszámol politikai ellenfeleivel. Több mint 50 ezer embert távolítottak el állásából, pozíciójából politikai indokokra hivatkozva. A kegyvesztettek között rendőrök, katonák, bírók, tanárok, állami alkalmazottak is vannak.

 

Erdogan a sikertelen puccskísérletet Fethullah Gülenhez köti, aki az államfő egykori barátja és mentora volt. Gülen iszlám imám, vallási vezető, aki Törökországból elmenekülve jelenleg az USA-ban él emigrációban.

 

Binai Yildirim miniszterelnök, aki az Erdogan „kérésére” lemondó Ahmet Davutoglu után került ebbe a pozícióba, ma a parlamentben azt mondta, „Gyökerestől tépjük ki őket”, utalva arra, hogy a jelenlegi török vezetés terroristaként kezeli a puccsban részt vevő, vagy a Gülenhez köthető személyeket.

 

 hirdetes_300x300  
Turkey's Prime Minister Binali Yildrim (front) makes his way to address members of parliament from his ruling AK Party (AKP) during a meeting at the Turkish parliament in Ankara, Turkey July 19, 2016. REUTERS/Umit Bektas
Binali Yildrim (elöl) török miniszterelnök a tisztogatások melletti felszólalása után. Látszólag nagy az egyetértés. Forrás: Reuters.com

 

Nagy lépés a diktatúra felé

 

Kedden a török hatóságok leállították az ellenzéki médiumok működését, megvonták a nem kormányhoz közeli televíziók műsorszórási jogát, az oktatásügyből 15 ezer embert bocsátottak el (egyetlen nap alatt), A Vallási Ügyek Intézetében, a miniszterelnöki hivatalból és a hírszerstől is százak voltak kénytelenek távozni.

 

Jelenleg 9322 ember ellen folyik eljárás puccs okán.

 

A török kormány azt tervezi, hogy hivatalosan is kérvényezi a Fethullah Gülen kiadatását. Az USA egyelőre annyit válaszolt erre, hogy amennyiben merülnek fel terhelő bizonyítékok, teljesítik Ankara akaratát.

 

A nyugati vezetők aggodalmukat fejezték ki a Törökországban zajló politikai változások iránya miatt.

 

Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan shout slogans and wave Turkish national flags during a pro-government demonstration in Sarachane park in Istanbul, Turkey, July 19, 2016. REUTERS/Alkis Konstantinidis
A polgári lakosság egy része egyértelműen Erdogant támogatja. A másik része pedig inkább nem mutatkozik. Forrás: Reuters.com

 

Videók a puccs ütközeteiről

 

Törökország egyúttal követeli Görögországtól annak a nyolc török állampolgárnak a kiadatását, akik a puccs kudarca után helikopteren érkeztek görög területre, és politikai menekültstátuszért folyamodtak. A görög-török viszony egyébként régóta feszült, Görögország aligha teljesíti készséggel Ankara kívánságát.

 

Erdogan egyik sajtótájékoztatóján is megerősítette, hogy amennyiben a parlament olyan törvényt fogadna el, amely visszavezetné a halálbüntetés gyakorlatát, ő ezt hajlandó lenne aláírni. Törökországban 2004-től nincs halálbüntetés az ítéletek között.

 

Ma a török hatóságok nyilvánosságra hozták azokat a felvételeket, amelyeken állítólag a puccsisták civilek elleni támadásai láthatóak.

 

https://youtu.be/R5plt3cCS6Q

 

https://youtu.be/ANoow5OaWBo

 

Reuters.com, Körkép.sk

Nyitókép: Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!