A 2011 óta hivatalban lévő nyugat-orientált bolgár elnök, Rosen Plevneliev bejelentette, hogy a következő választásokon már nem jelölteti magát az államfői posztra.

 

A bolgár parlament képviselői pénteken szavazással döntöttek arról, hogy november 6-án elnökválasztást tartanak, mellyel egyidőben a választójoggal kapcsolatos referendum is lesz. A bolgár politikai pártok közül jelenleg még egyik sem ismertette a saját elnök-jelöltjét.

 

Referendum és elnökválasztás egyidőben

 

 hirdetes_300x300  

A referendum során–a bolgár polgárok a többségi választórendszer bevezetéséről, a választáshoz fűződő kötelezettségekről, valamint a politikai pártok finanszírozásáról fognak dönteni.

 

A referendumban hat kérdésnek kellene szerepelnie, azonban az alkotmánybíróság három kérdést alkotmányellenesnek  nyilvánított. Az egyik problémát a jelenleg 240 fős parlamenti képviselet számána felére való lecsökkentése jelentette.

 

Emellett az elnökválasztás és a referendum során az elektronikus választási lehetőséget is szorgalmazták. Az utolsó kérdést pedig azért utasították vissza, mert már a 2015-ös referendumban már szerepelt.

 

Forrás és nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!