Németországban egyre hangosabbak a Törökországot kritizáló hangok, miután a török külügyminiszter, Mevlüt Cavusoglu ultimátumot adott az EU-nak: vagy vízummentességet kapnak a törökországi állampolgárok, vagy felmondják a márciusi EU-török paktumot.

 

„Németország és Európa semmilyen körülmények között sem hagyhatja magát zsarolni”, mondta Sigmar Gabriel német alkancellár, hozzátéve, hogy „Törökországon áll, hogy lesz-e vízummentesség, vagy sem”, célozva arra, hogy Ankara még nem teljesítette a vízummentesség feltételeit.

 

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is reagált a török külügy bejelentésére. Szerinte Törökországnak előbb teljesítenie kell azokat a feltételeket, amelyeket vállalt. „Semmit sem old meg , ha ultimátumot adunk egymásnak vagy fenyegetőzünk”, mondta.

 

 hirdetes_300x300  

Az EU is fenyegetőzhetne

 

Steinmeier elfogadhatatlannak nevezte, hogy állami tisztségviselők, tanárok és bírók tízezreit elbocsátják, iskolák és oktatási intézményeik ezreit bezárják, és újságírók tucatjait őrizetbe veszik anélkül, hogy felismerhető volna bármiféle közvetlen kapcsolat a puccskísérlettel. Hangsúlyozta: Németország elvárja, hogy a felelősség kérdését „jogállami eljárás keretei között” tisztázzák minden egyes esetben.

 

Hozzátette, hogy a halálbüntetés visszaállítása az uniós csatlakozási tárgyalások felfüggesztésével járna, mert a halálbüntetés nem fér össze az európai értékekkel.

 

Törökországban a sikertelen puccskísérlet után óriási mértékű politikai tisztogatás kezdődött, amely során 50 ezer állami alkalmazottat bocsátottak el egy csapásra, köztük bírókat, tanárokat, katonákat, rendőröket, hírszerzőket. A professzoroknak és diplomásoknak megtiltották, hogy külföldre utazzanak, elvették tőlük az útleveleket.

 

eTrend.sk, MTI, Körkép.sk

Nyitókép: Breitbart.com, Az Erdogan szimpatizánsok tüntetése Kölnben, az elmúlt hétvégén.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!