Barack Obama amerikai elnök közel van ahhoz, hogy túllépje az idei költségvetési évre kitűzött célt, miszerint 10 ezer szíriai menekültet fogadna be az USA. Az emberjogi aktivisták azonban újabb eszközt kaptak a kezükbe a világhálón hihetetlen gyorsan terjedő fotóval, ami egy véres, 5 éves kisfiút ábrázol.

 

A jövő januárban leköszönő Obamát már most arra szólították fel emberjogi szervezetek, hogy a mostaninál jóval ambiciózusabb menekült-befogadási célt tűzzön ki a következő 12 hónapra – húszszorozza meg a 10 ezres limitet, és adjon menekültstátuszt több mint 200 ezer szír migránsnak.

 

Az USA másokat ösztönözne menekültek befogadására

 

 hirdetes_300x300  

A menekültek limitjéről a költségvetéssel együtt dönt az Obama-adminisztráció, ami október 1-jén esedékes. Obama egyúttal szeretne egy menekültügyi csúcsot is összehozni szeptember 20-án (pár nappal a pozsonyi EU-csúcs után), amelyen arra ösztökélné a többi (európai) országot is, hogy duplázzák meg az általuk évente befogadott menekültek számát.

 

A felszólított országok már most azzal védekeznek, hogy ha az USA azt szeretné, hogy több menekültet fogadjanak be, mutasson példát.

 

A belpolitika mindig közrejátszik

 

A kérdés nem csak külügyi jellegű. A demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton folytatná az Obama –adminisztráció eddigi befogadó gyakorlatát, és azt mondta, „nyitott lesz majd a szír menekültek nagyobb számban történő befogadásának témáját illetően”. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump azonban elutasítja a menekültek befogadását, mert közöttük terroristák is lehetnek.

 

Rekordnagyságú menekülthullám

 

Az ENSZ Menekültügyi főbiztossága adatai szerint több mint 4,8 millió szír menekültet vettek nyilvántartásba, többségük Törökországban, Libanonban (ahol polgárháború dúl), Jordániában (ahol nincs elegendő víz) és Egyiptomban tartózkodik jelenleg. Több százezer szír érkezett Európába.

 

A világon összesen 65 millió ember kényszerült elmenekülni hazájából, és egy másik ország területén élni. A szaúdi-jemeni konfliktus kapcsán a legutóbbi jelentések szerit 3 millió ember hagyta el otthonát.

 

Az USA jelenleg azt tervezi, hogy a 2017-es évben 100 ezer menekültet hajlandó befogadni – összesen.

 

Politico.eu

Nyitókép: conservativedailyreview.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!