Brüsszel ugyan tekintheti idegengyűlölő számkivetettnek a szókimondó magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort, de országa egyértelműen kiáll mellette – amit nagyon sok más uniós vezető nem mondhat el magáról – írja a Politico.eu brüsszeli hírportál a magyarországi kvótareferendummal kapcsolatos elemző cikkében.

 

Az elsöprő eredmény érzetét visszafogta kissé a 43,35 százalékos részvételi arány, ami elmarad az 50 százalék plusz 1 szavazatos küszöbtől, ami az eredmény jogi érvényességéhez szükséges. De míg Orbán kritikusai a népszavazás eredménytelenségére akartak rávilágítani, a 3,58 millió állampolgár részvétele mégis lenyűgöző (ebből 3,25 millió szavazott „NEM”-mel).

 

Magyarországon, az uniós csatlakozásról szóló 2003-as népszavazáson 45,6 százalékos volt a részvételi arány és akkor csak 83,8 százalék szavazott a belépés mellett (az igenek száma akkor cca. 3,06 millió volt).

 

 hirdetes_300x300  

Amibe mindenki más belebukott

 

Orbán megmutatta – hívja fel a figyelmet a Politico –, hogy a kontinensen végigsöprő és a többi uniós vezetőt veszélyeztető rendszerellenes és euroszkeptikus hangulat őt nem bátortalanította el, épp ellenkezőleg.

 

Nagy-Britanniában David Cameron korábbi miniszterelnök elvesztette a Brexit-népszavazást és vele a kormányfői széket. Hollandiában Mark Rutte miniszterelnök kényszerült bocsánatkérésre a „katasztrofális” népszavazás eredménye miatt, amelynél a hollandok elutasították az Ukrajnával való szorosabb gazdasági együttműködés ötletét. Olaszországban pedig Matteo Renzi miniszterelnök pozícióját veszélyezteti a december 4-i alkotmányos népszavazás.

 

01_orban_beszed_cz_magyaridok_hu
Arányaiban nem, abszolút számokban győztek a NEM-ek. Forrás MagyarIdők.hu

 

Választási előkészület és alkupozíció

 

A brüsszeli hírportál szerint a Fidesz számára komoly lehetőséget jelent a NEM-ek elsöprő aránya a 2018-as hazai parlamenti választások előtt, ráadásul Orbán Viktor biztosabb alapokra helyezheti külpolitikai (Brüsszellel szembeni) alkupozícióját a főbb kérdésekbena betelpítési kvótákon túl: az EU alapszerződés megváltoztatásával (ami lehetővé tenné a kisebb országok vezetőinek és parlamentjeinek szerepének növelését), az Oroszország elleni szankciók enyhítésével, illetve a kínai gazdasági kapcsolatok javításával kapcsolatban.

 

Orbán azt is világossá tette, hogy a jövőben a migrációs politika a „rugalmas szolidaritás” elvére épülhet, ahogy azt Magyarország is szorgalmazza. A múlt héten Robert Fico szlovák kormányfő egyenesen úgy nyilatkozott, hogy a kötelező betelepítési kvóták ötletének „politikailag befellegzett”.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: MagyarIdok.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!