Egy héttel az európai parlamenti elnökválasztás előtt sem enyhül a feszültség Brüsszelben a nagy pártok között.És az sem világos, ki veheti át Martin Schulz helyét a keddi szavazás után.

 

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője nyilvánosságra hozta azt a két évvel ezelőtti titkos megállapodást, amely szerint Martin Schulz akkori támogatásáért cserébe most a konzervatívokat illetné a poszt. Így azonban mindhárom nagy uniós intézményt a jobboldal uralná.

 

„Szeretném világosan elmondani a keddi választás előtt, hogy azok, akik megszegik az európa-párti erők megállapodását, felelősek lesznek azért, hogy az euroszkeptikusok és a radikálisok befolyása megnő ebben a házban” – mondta Manfred Weber frakcióvezető.

 

Az Európai Szocialisták szerint nem háttéralkukkal, hanem választással kell dönteni a parlament elnöki posztjáról.

 hirdetes_300x300  

 

„Nem értek egyet semmilyen titkos alkuval, amelyet Manfred Weber mutatott a nyilvánosságnak. Az Európai Parlament demokratikus intézmény, választás lesz, a szocialisták pedig kiállnak a jelöltjük, Gianni Pittela mellett” – mondta egy szlovéniai szocialista képviselő, Tanja Fajon.

 

Közben sokak szerint csökkent annak az esélye, hogy a liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt parlamenti elnök legyen, miután a belga politikus tervezett összefogását az olasz populistákkal saját képviselőcsoportja is elutasította.

 

hu.euronews.com
kép: huffpost.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!