Szeparatizmus, kormányellenes tüntetések, etnikai indíttatású provokációk – így néz ki jelenleg a Balkán-félsziget politikai térképe, ahol nemrégiben tizennyolc különböző konfliktust azonosított egy szervezet.

 

Tizennyolc gócpontot azonosított a Balkánon

 

A politikai hatalom és az etnikai ellentétek, ezek összeolvadva rendkívül robbanékony elegyet alkotnak – e szavakkal jellemezte Silvia Steinberger, a Heidelbergi Nemzetközi Konfliktuskutató Intézet (HIIK) munkatársa a Balkán-félszigetet a Deutsche Wellének adott interjúban, melyben a legújabb kutatási eredményeiket ismertette.

 

 hirdetes_300x300  

Úgynevezett konfliktusbarométerével az intézet tizennyolc gócpontot azonosított a Balkánon, melyek közül kettő esetében – Macedóniában és Koszovóban – erőszakos eseményekre is sor került a múlt évben. Ám ez a két válsággóc csak egy kis része azoknak a problémáknak, amelyekkel napjainkban szembesül a Balkán.

 

A HIIK szerint a félszigeten jelenleg háromféle konfliktus is jelentkezik. Az első csoportba azok tartoznak, melyek hátterében etnikai kérdések húzódnak – ezek nagyrészt a balkáni háborúk nyomán maradtak meg, és különösen a valamikori Jugoszlávia területén jelentkeznek. A második csoportba az úgynevezett klasszikus konfliktusok tartoznak, amelyek a kormány és ellenzék között húzódnak – ilyenből a múlt évben Romániának és Bulgáriának is jutott, de a legnagyobb erővel Macedóniában és Koszovóban tört felszínre. Végül pedig nem feledkezhetünk meg a kisebbségek kontra szélsőjobboldaliak viszonyáról, s ide tartozik a boszniai iszlamista csoportok jelentette fenyegetés is.

 

Mi is megérezhetjük a hatását

 

Mi áll e konfliktusok hátterében? – ezt a kérdést tették fel Bali Lóránt Balkán-szakértőnek, aki szerint annak ellenére, hogy a macedón-szerb-koszovói térség messzinek tűnhet, egy esetleges konfliktus nem állna meg például Macedónia határainál, más ország is belekeveredhetne közvetetten. Ráadásul ez az a terület, amelyen keresztül a migránsok többsége átvonul az Európai Unió felé. Így ez a térség többé már nem tudná megszűrni a migránsokat, ami óriási problémát jelenthet egész Európa számára – tette hozzá a szakember.

 

Forrás: dw.com/mno.hu

Nyitókép: AFP

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!