A francia Paris Match, Cnews és Sud Radio Wednesday által kezdeményezett legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Emmanuel Macron baloldali és Marine Le Pen szélsőjobboldali elnökjelölt szinte fej-fej mellett haladnak és néznek szembe a három nap múlva esedékes elnökválasztás első fordulójával. 

 

Már csak három nap van hátra a francia elnökválasztás első fordulójáig, és jelenleg az a fő kérdés, hogy ki fog megmérkőzni Le Pennel a május 7-i második fordulóban. A Nemzeti Front jelöltjének nemrég még két nagy riválisa volt, a fent említett Macron és a konzervatív Francois Fillon személyében.

 

Fillon, úgy tűnik, védekező pozícióba szorul, miután nem tudta megfelelően kezelni a felesége fiktív alkalmazása miatt kirobbant botrányt. A hölgy állítólag úgy vette fel fizetését, hogy be sem járt munkába.

 

 hirdetes_300x300  

Nemrégiben Le Pen két közelinek mondott munkatársát fiktív europarlamenti asszisztensi állások miatt vette őrizetbe a rendőrség.

 

A két botrány feltűnően a baloldali támogatottsággal, de függetlenként ringbe szálló Macronnak kedvez (a jelenlegi francia elnök, Francois Hollande is baloldali), aki azonban azzal hárítja az erre vonatkozó kérdéseket, hogy orosz propaganda folyik ellene.

 

A legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy Macron 23,5, Le Pen pedig 22,5 százalékkal jutna be a második fordulóba, Fillon pedig 19 százalékkal maradna ki belőle. Ha a döntőben egy baloldali és egy szélsőjobbos jelölt méri össze erejét, a választásokat a mérsékelt jobboldali választók döntik majd el. Kérdés tehát, hogy milyen arányban oszlanak meg szavazataik.

 

Ha tévedne a közvélemény-kutatás, és egy Le Pen – Fillon párharc valósulna meg május 7-én, a szélsőjobb jelöltje nagy valószínűséggel alulmaradna. Természetesen teljesen más tétje lesz a francia választásoknak Európára nézve, ha Le Pen nem kerül be a második fordulóba.

 

 

Politico.eu, Körkép.sk

Nyitókép: Politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!