Hatalmas a belpolitikai fölénye Theresa Maynek és a Konzervatív Pártnak – derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásból.

 

A hét elején Theresa May brit miniszterelnök nagy meglepetést okozott, mikor kijelentette, hogy június 8-ra előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. A jelenlegi kormány 2020-ig maradhatott volna kormányon, igaz, hogy May David Cameron korábbi miniszterelnök lemondásával, nem pedig választások útján került az ország élére.

 

May azzal indokolta az előrehozott választások szükségességét, hogy választói mandátumra van szüksége a Brexit-tárgyalások lefolytatásához, mivel az ellenzék jelenleg megpróbálja minden erejével hátráltatni a kiválásról zajló egyeztetéseket.

 

 hirdetes_300x300  

Az új választások kiírását a lehető legjobban sikerült időzíteni: Mayt a válaszadók 62 százaléka tartja a legalkalmasabb vezetőnek, az ellenzéki (munkáspárti) Jeremy Corbynt ehhez képest csak 25 százalék. Jelenleg minden jel arra mutat, hogy Munkáspártot feleannyian támogatják, mint a kormányon levő konzervatívokat.

 

Ha ez a megoszlás érvényesül a június 8-ai parlamenti választásokon, a nem arányos, csak egyéni jelölteket ismerő brit választási rendszer alapján a Konzervatív Párt létszámfölénye az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest meghaladná a kétszázat a jelenlegi 17 helyett, és a tory frakció is nagyobb létszámú lenne, mint a Munkáspárté volt az 1997-es földcsuszamlásszerű választási győzelem után.

 

A húsz évvel ezelőtti, 1997-es választásokon a Tony Blair vezette Munkáspártra 43,2 százaléknyian szavaztak, és a Labour 418 fős – addigi történetében példátlan – alsóházi frakcióval alakíthatott kormányt. A Labour-frakció 179 fős – szintén példátlan – létszámfölényben volt az összes többi párt alsóházi frakciójához képest.

 

A vasárnap ismertetett ComRes-felmérés szerint a két legnagyobb párt vezetőjének megítélése között is hatalmas a különbség. A megkérdezettek 62 százaléka mondta azt, hogy Theresa May a legalkalmasabb jelölt a miniszterelnöki tisztségre, Jeremy Corbynról csak 25 százalék vélekedett így. A Munkáspárt szavazóinak 45 százaléka is azon a véleményen van, hogy a Labour nem tud választást nyerni Corbyn vezetésével.

 

MTI

Nyitókép: sbs.com.au

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!