Ferenc pápa, majd Sergio Mattarella olasz államfő fogadja, továbbá Paolo Gentiloni olasz miniszterelnökkel is találkozik ma Rómában Donald Trump amerikai elnök.

 

Frissítve 14:05

 

Donald Trumpot szerda reggel negyed kilencre várták a Vatikánba, ahol Ferenc pápa fel kilenckor fogadta.

 

 hirdetes_300x300  
Melania és Donald Trump kedden szállt le a római Fiumicino reptéren. Fotó: Filippo Monteforte / AFP

 

Találkozásukkor az amerikai elnök a helyszínen tartózkodó újságírók beszámolója szerint azt mondta: nagy megtiszteltetés számára, hogy találkozhat a katolikus egyházfővel. A pápa ekkor csak annyit mondott, hogy „Isten hozta!”.

 

A közös fotózás után elvonultak a magánbeszélgetésre. A találkozó az elnöki találkozókra előírt húsz perces vatikáni protokollidőnél hosszabb, mintegy harminc perces volt, ami szívélyes találkozóra utal. Utána Ferenc pápának bemutatták a kíséret tagjait is, majd egy újabb fénykép készült, amelyen Trump felesége, Melania, Ivanka nevű lánya és veje, Jared Kushner is szerepelt.

 

Távozáskor Donald Trump azt mondta a pápának, nem felejti el, hogy mindannyiunknak békére van szüksége.

 

Az újságírók észrevették, hogy Ferenc pápa nagyon figyelmesen fogadta a szlovén származású Melania Trumpot, és elmondta neki, mennyire kedvel egy szlovén édességet, a poticát.

 

forrás: teraz.sk

 

Az amerikai elnököt Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és a vatikáni külügyminiszterként ismert Richard Gallagher érsek is fogadta. A vatikáni közlemény szerint a „szívélyes” megbeszéléseken a felek elismerésüket fejezték ki a Szentszék és az Egyesült Államok közötti jó kétoldalú kapcsolatokért. Hangsúlyozták közös elkötelezettségüket az élet védelme, a vallás- és a lelkiismereti szabadság mellett.

 

A felek „békés együttműködést” szorgalmaztak állam és katolikus egyház között az Egyesült Államokban a lakosság érdekében az egészségügy, az oktatás és a migránsok ellátása terén is. A megbeszéléseken az aktuális nemzetközi politikai témákat is érintették, a béke ösztönzésével, a politikai tárgyalás és a vallásközi párbeszéd eszközeit említve. Kiemelt téma volt a közel-keleti helyzet, valamint a keresztény közösségek védelme.

 

Melania Trump egy római gyermekkórházat keresett fel, amelyet a Vatikán működtet, Ivanka Trump pedig a Szent Egyed közösség római székhelyén az emberkereskedelemről rendezett konferencián vett részt.

 

MTI

Nyitókép: people.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!