Hírünket folyamatosan frissítjük!

 

17:27 – 97 százalékos feldolgozottságnál kijelenthető, hogy a cseh választásokat magabiztos fölénnyel Andrej Babiš és pártja, az ANO nyerte meg 30 százalék körüli eredménnyel. A cseh képviselőházba 9 párt jutott be. Második legerősebb pártként az (11,1 százalék) a jobboldali ODS (Polgári Demokratikus Párt) jut a törvényhozásba. A bevándorlásellenes SPD (Szabadság és Demokrácia) 10,82 százalékot szerzett.   További részletek az alábbi képekben:

 

Forrás: iDENS.cz

 

Forrás: iDENS.cz

 

 hirdetes_300x300  

15:40 – A szavazatok 30 százalékának összeszámlálásánál egyre egyértelműbb az ANO győzelme Csehországban. Sajtóértesülések szerint a várhatóan dobogós helyet elérő SPD ellenzékbe vonul. A szavazatok annyira elaprózódottnak látszanak a becslések szerint, hogy rendkívül nehéz kormányalakítás elé nézhet a győztes párt. Babišéknak a maguk 30 százalékával legalább még két pártra lenne szükségük a kormányalakításhoz, de ez is még csak igen szűk többséget jelentene számukra (például egy ANO-ČSSD-ODS- KDU-ČSL széles koalíció esetén). Fontos megjegyezni: nagyon jó eredménnyel szerepelhet a Kalózpárt (cca. 10 százalék) és a kommunista párt (8 százalék).

 

Forrás: iHNED.cz

 

15:18 – Az első részeredmények alapján a cseh Median elkészítette becslését a végső számokra. Így néz ki:

 

Forrás: iDNES.cz

 

15.02 Ismét frissültek a részeredmények

 

 

A cseh választások aktuális részeredményei szerint az első helyen az Andrej Babiš szlovák származású milliárdos által vezetett ANO mozgalom áll 28 százalékkal, a második helyen 11 százalékkal az iszlámellenes japán-morva származású Tomio Okamura pártja a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) áll, míg a harmadik helyen a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSČM) szerepel 10 százalékkal. A három párton kívül a parlamentbe továbbá bejutna a Kalózpárt (Piráti), ODS ( Polgári Demokratikus Párt), ČSSD (Cseh Szociáldemokrata Párt), KDU-ČSL (Unió–Csehszlovák Néppárt), STAN és a TOP 09.

 

Az első Exit Poll eredmények:

ANO 26-27%

KSČM 12-13%

SPD 12-13 %

ČSSD 9-10 %

ODS 8-9 %

PIRATI 8-9%

KDU/ČSL 5-6 %

T0P9 5-6%

 

 

 

Forrás: Aktuality.sk/Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!