A Nézőpont Intézet Magyarország mellett további tíz közép-európai országban végzett közvélemény-kutatást. A felmérés alapján a közép-európai NATO tagországokban tízből közel hatan NATO-pártiak. Az Egyesült Államok megítélése ennél valamivel negatívabb, de a megkérdezettek közel fele  így is inkább jó véleménnyel az Egyesült Államokról. 

 

A Nézőpont Intézet 2017. szeptember 26. és 2017. október 27. között Magyarországon, valamint további tíz közép-európai országban (Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária) végzett közvélemény-kutatást. A felmérés rámutat, hogy a vizsgált NATO tagországokban tízből közel hatan előnyösnek vélik a NATO-tagságot. Ez az arány a magyaroknál 60 százalékos, míg a szlovákoknál 56 százalékos.

 

 

 hirdetes_300x300  

Fontos kiemelni, hogy míg a vizsgált országok körében (a két nem NATO tagországot leszámítva) a többség NATO-párti, addig az Egyesült Államok megítélése valamivel negatívabb. Az Egyesült Államokról a románok (75 %) és a lengyelek (66%) vannak a legjobb véleménnyel, de például Szlovákiában (55 %) is magasabb a USA-szimpátia, mint például Magyarországon (42 %). Az Egyesült Államok megítélése leginkább az osztrákok (67 százalék), a szlovének (64 százalék) és a németek (55 százalék) körében negatív.

 

Donald Trumpnak jóval rosszabb a megítélése Szlovákiában, mint Magyarországon

 

A vizsgált országokban tízből kilencen tudtak véleményt alkotni Donald Trump személyéről.  Míg az amerikai elnök megítélése az átlagnál (24 százalék) Lengyelországban (41 százalék) és Romániában (35 százalék) a legmagasabb. Szlovákiát és Magyarországot összehasonlítva elmondható, hogy míg Trump megítélése Magyarországon pozitív, addig a szlovákok körében annál negatívabb.

 

Trump leginkább az osztrákok (90 százalék) és a németek (82 százalék) körében népszerűtlen. Az amerikai elnök alacsony népszerűségi mutatóinak hátterében vélhetően a közép-európai országokban vele szemben tapasztalható rendkívül negatív médiakép áll.

 

 

Soros megítélése: Magyarországon 50, Szlovákiában 25 százalékban negatív

 

Soros ismertsége Magyarországon a legmagasabb, itt a megkérdezettek 74 százaléka tudott véleményt alkotni róla. Ez az arány ugyancsak átlag feletti Romániában (69 százalék), Szerbiában (62 százalék) és Németországban (49 százalék).

 

Továbbra is elmondható, hogy minél magasabb az adott országban Soros ismertsége, annál kevésbé szimpatizálnak vele. Mindez azt jelenti, hogy ezekben az országokban a Soros személyét ismerők körében kétharmadnál is többen (71 százalék) vannak a vele szemben negatív véleménnyel bírók.

 

 

 

A relatív többség erősítené a politikai kapcsolatokat az USA-val

 

A vizsgált országokban a relatív többség szorosabbra fűzné országa Egyesült Államokkal való politikai kapcsolatait. A politikai kapcsolatok erősítését az átlagnál fontosabbnak Románia (74 százalék) és Szerbia (63 százalék) tartja, de Szlovákiában (45 százalék) és Magyarországon is jóval többen vannak azok, akik erősítenék az USA-val való politikai kapcsolatokat (37 százalék), mint akik lazítanák.

 

A politikai kapcsolatokat nézve ismét a németek és az osztrákok a leginkább szkeptikusak. Németországban a politikai kapcsolat lazítását pártolók aránya 35 százalék, míg Ausztriában azok erősítését mindössze 10 százalék pártolja.

 

 

Tízből közel hatan még szorosabbra fűznék az USA-val való gazdasági kapcsolatot

 

Még pozitívabb a kép a gazdasági kapcsolatok megítélését nézve. A gazdasági kapcsolatok erősítését – a politikai kapcsolatokkal lényegében megegyezően – az átlagnál fontosabbnak Romániában (80 százalék), Szerbiában (73 százalék) és Lengyelországban (70 százalék) tartják.

 

Magyarországon és Szlovákiában is többen vannak azok, akik erősítenék az USA-val való kapcsolatot (54 százalék/55 százalék), mint akik lazítanák azt (21 százalék/20 százalék). Érdekesség, hogy a gazdasági kapcsolatok alakítása terén is a németek és az osztrákok a leginkább szkeptikusak.

 

 

A Nézőpont Intézet konferenciáján elhangzottakkal holnapi cikkünkben is foglalkozunk.

 

Sajtóhír/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!