Donald Trump amerikai elnök szerint az Unió miatt 151 milliárd dollárt veszített az USA, de nyugodtan morogjanak az európaiak. Így reagált az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azon kijelentésére, miszerint az USA „nem megbízható szövetségessé vált”.

 

A kritikus szavak Szófiában, az EU-csúcson hangzottak el tegnap. Tusk úgy fogalmazott, hogy az iráni atomalku egyoldalú felmondása és az EU-val szembeni vámok bevezetése miatt az USA-ra már nem lehet úgy számítani, mint régen:

 

„Ugyan kinek lenne szüksége ellenségekre, ha ilyen barátai vannak”.

 

Donald Trump később a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az Európai Unió kereskedelmi szempontból ráfizetés az USA számára.

 hirdetes_300x300  

 

Trump: nyugodtan morogjanak, ennek akkor is véget vetünk

 

„151 milliárd dollárt veszítettünk az Unióval való kereskedelmen. Úgyhogy szidhatnak bárhogyan, és ha a helyükben lennék, valószínűleg szintén így tennék, mert ennek véget vetünk”

 

fogalmazott.

 

Feléleszti a “második flottát” az USA az oroszok ellenében – fokozzák a jelenlétet az európai partoknál is

 

Németország kipécézve

 

Az amerikai álláspont egyik sarokköve az NATO-beli tagállami hozzájárulások mértéke. A szövetség országainak zöme ugyanis nem teljesíti az vállalt GPB-arányos 2 százaléknyi hozzájárulás feltételét. A közös kasszának több mint két harmadát az USA fedezi. Washington a legtöbbször Németországot bírálja.

 

A történelmi háttere miatt is pacifista irányhoz ragaszkodó Berlin ellenben rengeteg fegyvert adott el. Az új fegyverek beszerzése nyilván jó üzlet lenne az amerikaiak számára is, ám a németek nem az eladások ütemében pótolják a hiányzó fegyvereket. A katonai akciókban – mint például a szíriai beavatkozás – pedig nem vesznek részt.

 

A NATO hivatalos állásfoglalásában egyelőre dicséretesnek nevezte, hogy egyetlen tagállam sem csökkentette védelmi kiadásait.

 

Merkel-Trump találkozó: A német kancellár nem csak autókat ment eladni az USA elnökéhez

 

Pellegrini: ha az USA enged, az Unió is

 

Peter Pellegrini kormányfő szerint az EU és Amerika kapcsolatának további alakulását illetően két lehetőség is adódik. Az egyik, hogy a június elején hatályba lépő vámok alól az EU mentesül, cserébe az EU hajlandó kezdeményezni az energetikai együttműködést az USA-val, főleg, ami a cseppfolyósított gázt illeti.

 

A cseppfolyósított gáz zöme nem Amerikából származik, hanem Katarból és Azerbajdzsánból, ám amerikai közreműködéssel. Az amerikai hadsereg védelme alatt jut el az azeri gáz a romániai kikötőkbe, és onnan tovább. A katari gáz egy részét Lengyelországba szállítják, majd a kikötőkből vezetékekkel tovább a rendeltetési helyre. Ennek a gázkorridornak a meghosszabbításáról egyezett meg Lengyelország és Pozsony nemrég.

 

Pellegrini szerint egyébként az EU attól sem zárkózik el, hogy csökkentse az amerikai, elsősorban ipari termékek behozatalára vonatkozó kvótákat. Szerinte azonban ez nem vonatkozna a mezőgazdasági termékekre.

 

Gázjátszmák: Oroszország és a Nyugat harca a piacokért Szíriától Szlovákiáig

 

Körkép.sk. TA3.com

Nyitókép: washingtontimes.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!