A miniszterelnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén hangsúlyozta: fontos, hogy a V4-ek és a közép-európai országok közötti gazdasági együttműködés tovább erősödjön.

 

A következő években Közép-Európa és benne a Kárpát-medence lesz az európai gazdasági növekedés motorja – erről beszélt a miniszterelnök a Máért ülésén a hazai és határon túli magyar pártok képviselői előtt. Orbán Viktor értékelése szerint Európa vezető gazdasági ereje továbbra is Németország, de a kontinens gazdasági súlypontja kelet felé, Magyarország irányába tolódik.

 

A jövő évi európai parlamenti választásokról szólva – utalva a változtatásokra, az uniós lakhellyel nem rendelkező polgárok szavazati jogának megteremtésére – kiemelte: az EP-választás nem pártválasztás, hanem összmagyar szavazás. Van bizonyos számú képviselőnk az Európai Néppártban és vannak a néppárthoz tartozó határon túli magyar szervezetek, akiknek a képviselőit érdekérvényesítés során össze lehet adni – mondta a kormányfő.

 

 hirdetes_300x300  

 

Jár a külhoni magyarságnak az állampolgárság

 

A legfontosabb nemzetstratégiai kérdésekben teljes konszenzus van a magyarországi és a határon túli pártok között – ezt Semjén Zsolt jelentette ki a Máért ülése után.

 

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: a DK kivételével az összes parlamenti párt egyetértett abban, hogy a külhoni magyarságnak jár az állampolgárság, valamint jár a szavazati jog. Hozzátette: minden forint, amit a külhoni közösségre költ a kormány, megtérül. A KDNP szerint a külhoni magyarság támogatásával Magyarország is erősödik. Juhász Hajnalka, országgyűlési képviselő azt mondta: Magyarország gazdasági teljesítménye lehetőséget ad arra, hogy a magyarság határokon átívelően erősödjön.

 

Semjén: teljes konszenzussal fogadták el a zárónyilatkozatot

 

Teljes konszenzussal fogadta el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülése a zárónyilatkozatot. A magyar belpolitikában szokatlan egyetértés van a reális erőt képviselő politikai pártok és a határon túli magyar szervezetek között – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón.

 

Semjén Zsolt kiemelte: egyetlen kivétel van, a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártja, amely nem jelent meg az ülésen a meghívás ellenére. A Máért történetében egyedüli, hogy ilyen történt, és ez nem a kormánnyal, hanem a határon túli magyarsággal szembeni udvariatlanság – mondta.

 

Kifejtette: rajtuk kívül valamennyi parlamenti párt és a határon kívüli magyarság képviselői között egyetértés van abban, hogy jár a magyar állampolgárság, a szavazati jog, az autonómia. Az identitásmegőrző programokra jutó forrásokat 2010 óta megtízszerezték, és óriási siker a gazdaságfejlesztés, amire ötvenmilliárdot költöttek – tette hozzá Semjén Zsolt.

 

MTI

Nyitókép: Árvai Károly/kormany.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!