A parlament várhatóan a júniusi ülésén válassza meg az RTVS új vezérigazgatóját. Magyar szempontból az a legfontosabb kérdés, hogy a régi új vezetés alatt is marad-e a Pátria rádió Most-Hídas elfogultsága.

 

Václav Mika, Jaroslav Rezník és Fedor Flašík után immár a Markíza kereskedelmi televízió korábbi vezérigazgatója is bejelentette indulását.

 

Zuzana Ťapáková a DenníkN-nek úgy nyilatkozott, hogy az embernek a céljai után kell mennie, ő pedig már sok időt és energiát fektetett ebbe a céljába.

 

„Szakmai karrierem kicsúcsosodását jelentené. Szívesen hozzájárulnák a közmédia kulturális – társadalmi színvonalának megerősítéséhez, hogy tisztelet és komolyság övezze a tévénézők részéről,“

 

 hirdetes_300x300  

tette hozzá.

 

Ťapáková a szlovák EU-elnökség lebonyolítása körüli megrendelések kapcsán került legutóbb az újságok címoldalára, amikor kiderült, hogy a Miroslav Lajčák vezette külügyminisztérium szürke eminenciásaként több, túlárazott megrendelés is kapcsolódik a nevéhez.

 

Ťapáková neve Miroslav Lajčák vezette külügyminisztérium szürke eminenciásaként több, túlárazott megrendelés kapcsán is felmerült. Kép: DenníkN

 

További fejlesztéseket tervezne

 

Elmondta, hogy bár az RTVS Václav Mika alatt jelentős előrelépést mutat, ez nem elég.

 

„Igen, látható a fejlődés. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a közmédiának a kereskedelmi televíziókkal kellene versenyeznie,“

 

fogalmazott.

 

Pályázata legfontosabb elemeinek a közszolgálatisághoz való visszatérést, a csatorna kulturális megerősítését, anyagi helyzetének optimalizálását és a közrádió jelentőségének növelését nevezte. Ezeken kívül több gyerekprogramokat szeretne, mint ahogy az idősebb tévénézőkről és a nemzeti kisebbségekről sem feledkezne el.

 

Václav Mika, az RTVS jelenlegi vezérigazgatója. Kép: SME

 

A koncessziós díjak emelését nem tervezi, de amennyiben beindulna a harmadik csatorna, elképzelhetőnek tartja a díj emelését.

 

Politikai érdekek a háttérben

 

Az RTVS vezérigazgatóját a parlament választja meg egyszerű többséggel öt évre. A pályázati kiírás alapján beérkezett pályázati anyagokat a parlament kulturális és mediális bizottsága értékeli ki, itt zajlik a jelöltek nyilvános meghallgatása is.

 

A Körkép.sk információi szerint a jelöltek politikai támogatottságát illetően Jaroslav Rezník leginkább az SNS jelöltje, Ťapáková a Smer Ficohoz és Lajčákhoz közeli szárnyának támogatását illeti. Václav Mika leginkább a jelenlegi Smeres kulturális miniszter, Marek Maďaričhoz áll közel. Mika újraválasztása információink szerint a Most-Hídnak is megfelelne. Az alku tárgya vélhetően a Pátria rádió politikai irányultsága lesz.

 

Marad a Most-Híd befolyás a Pátriában?

 

Václav Mika idejében a Pátria rádió Lovász Attila vezetésével politikailag elfogult rádióvá vált, melynek Most-Hídhoz közeli szerkesztői, például Vasik János, de mások is egyértelműen Bugár Bélát és a Most-Hidat támogatják. A Sugárzási Tanács vizsgálatot is indított a Pátria rádió elfogultságának kérdésében.

 

A Körkép.sk megkeresésére Lovász Attila korábban durva káromkodások közepette utasította vissza, hogy a Pátria rádió a Most-Hídat támogatná, bár erre egyértelmű jelek mutatnak. Václav Mika f.szozásáért megrovásban is részesítette Lovászt, aki korábban Nagy József környezedvédelmi miniszter (Most-Híd) mediális tanácsadója volt, Mika alatt a nemzetiségi műsorok igazgatója.

 

DenníkN/Körkép.sk

 

Kolázs: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.