Talán a legfontosabb hír a héten, ami a nemzetközi sajtóban is visszhangot kapott a Kotleba-féle ĽSNS betiltására tett javaslat volt a szlovák főügyészség részéről, és ez – nem meglepő módon az orosz sajtót sem hagyta hidegen. A brit sajtó a Jaguar Land Rover állami támogatásáért, a V4-ekben működő autógyárak pedig az emelkedő bérek miatt aggódnak, és új benzinkút-hálózat jelenhet Szlovákiában, ha hinni lehet az ázsiai híreszteléseknek.

 

Ahogy a Körkép.sk arról korábban beszámolt, a szlovák főügyész, Jaromír Čižnár indítványozta az alkotmánybíróságon Kotleba – A Mi Szlovákiánk Néppárt nevű szélsőséges párt feloszlatását, mert az – az ügyészség szerint – veszélybe sodorja a demokratikus rendet az országban.

 

A legtöbb külföldi médium üdvözli az ötletet, Kotelbáékat fajgyűlölő neonáci pártként tartják számon, és felróják nekik az első önálló szlovák (és fasiszta báb-) állam elnökének, Jozef Tiso-nak dicsőítését. A Bloomberg egyenesen a harmadik legerősebb pártnak kiáltotta ki (a dobogós helyért az SNS-szel van állandó versenyben) (bloomberg.com)

 

 hirdetes_300x300  

A The New York Times szerint Kotleba pártja több mint 8 százalékot tudott szerezni a legutóbbi parlamenti választásokon, pedig Szlovákia aligha elszenvedője az illegális bevándorlási hullámnak, de kiemeli azt is, hogy Kotleba a standard pártok folyamatos botrányai miatt tudott erősödni.

 

Nem véletlenül vigyorog. Már van tartalékterve. Fotó: Sputniknews.com

 

A főügyészség kezdeményezéséről az orosz Sputnik  hírügynökség is írt, ami nem véletlen, ugyanis nyílt titok, hogy az ĽSNS élvezi a Kreml támogatását (ez nem azt jelenti, hogy más pártok nem). Megkérdezték a témáról Ivan Laluha szlovák történészt és politológust, aki egykor a parlament külügyi bizottságának volt az elnöke. Laluha szerint Kotlebáék elsősorban Közép-Szlovákiában népszerűek, ahol koncentráltan él a roma közösség, amely „képtelen alkalmazkodni a társadalom többségéhez”.

 

„Elég olyan eset történt, amikor a romák terrorizálták a helyi lakosokat, ellopták a fát, kiásták a zöldséget a kertekben, és ezt azzal indokolták, hogy nincs mit enni adniuk a gyerekeknek. Kotlebáék azokat védték, akik a romák támadásainak estek áldozatul”

 

véli Laluha, szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy Kotleba egy pártját már egyszer betiltották (2006-ban a Slovenská Pospolitosť-ot), mégis itt van. Szerinte az ĽSNS-t „nem tudják elsüllyeszteni”, mert biztosan rendelkezik B és C tervvel is. (cz.sputniknews.com) (A témában bővebben itt olvashat)

 

Ez fájni a fog a Fico-kormánynak

 

A Jaguar Land Rover nyitrai, 1,4 milliárd eurós üzemberuházása elveszítheti állami támogatását – írja a Financial Times. Brüsszel ugyanis vizsgálatot indított, hogy jogos-e a kivételesen magas állami támogatás, amiben a Fico-kormány részesíti a brit autógyárat.

 

Szlovákia Mexikóval, Lengyelországgal és Csehországgal versenyzett a Jaguar üzeméért és az általa létrejövő 3000 munkahelyért. Az autógyár döntését végül meg is hálálta: 125 millió eurós állami támogatás formájában, ami egy megteremtett munkahelyre lebontva több 41 ezer eurós dotációt jelent.

 

Brüsszel „óvatos ellenőrzést” emleget, és nem tartja kizártnak a támogatás jogosságát, mert azt az uniós szabályozás lehetővé teszi elmaradott régiók esetében. (Hogy mi számít elmaradottnak, az persze csak viszonyítás kérdése). (FT.com)

 

A nagy leleplezés. Lesz még folytatása. Fotó: Pravda.sk

 

Fico dühönghet

 

A BNE Intellinews régiós hírportál szerint Brüsszel kutakodása „valószínűleg feldühítette” Robert Fico kormányfőt, aki „személyes erőfeszítéseket tett”, hogy a Jaguar végül Nyitrát válassza. A hírportál idézte az EU gazdasági versenyért felelős biztosát, Marghete Vestagert is (ő vizsgálta Magyarországot a Paks II ügyében):

 

„Jó dolog, ha állami támogatások segítik a gazdasági növekedést a tagállamokban. (…) Azonban el kell kerülnünk a káros versenyelőnyt. A bizottság alaposan ki fogja vizsgálni, hogy Szlovákia tervezett támogatása valóban szükséges-e ahhoz, hogy a Jaguar Land Rover Nyitrára helyezhesse üzemét, és azt is, hogy nem korlátozza vagy torzítja-e a gazdasági versenyt, ami árt az EU kohéziójának”

 

Az Intellinews kiemeli, hogy a Szlovákia által nyújtott állami támogatás nagysága az uniós szabályok által lehetővé tett maximális támogatás – vagyis ha ez nem lett volna, Ficoék talán meg sem állnak 125 milliónál. Az sem mellékes, hogy támogatás ugyan nyújtható, ha leszakadó régióról van szó, de nem egy másik leszakadó régió rovására – a Jaguar esetében pedig ez történt.

 

Ficoék ráadásul, miután maguk mögé utasítottak a Jaguár kegyeiért ringbe szálló többi visegrádi országot, módosították a nagyberuházókra vonatkozó törvényt, hogy felgyorsítsák a projektet, a földek kisajátítását, az építkezési engedélyek kiadását.

 

Egyébként Lengyelország is állami dotációt kínált a brit autógyárnak, de most arra panaszkodott, hogy nem tudott versenyezni a szlovák kormány ajánlatával.(Intellinews.com)

 

Szlovák-iráni kereskedelmi kapcsolatok

 

Az iráni Export- és Garanciaalap igazgatója, Kamal Seyed Ali, és Dušan Kéketi, a szlovák Eximbanka igazgatója banki és biztosítási szerződést írt alá Bernben május 25-én. A szerződés lényege, hogy az Eximbanka lehetővé teszi az Irán felé irányuló és Iránból érkező beruházásuk és kereskedelmi kapcsolatok élénkítését. (financialtrubune.com)

 

Újabb töltőállomás márka jöhet Szlovákiába

 

Az azerbajdzsáni Azernews.az portál szerint a szlovák kormány komolyan fontolgatja az azeri SOCAR állami benzinkút-hálózat Szlovákiába való behívását. Legalábbis ez derül ki Jafar Huseynzadeh nyilatkozatából, aki a Szlovákiában látogatást tett azeri küldöttség vezetője volt.

 

A SOCAR jelenleg Grúziában, Ukrajnában, Svájcban és Romániában rendelkezik hálózattal, ami mintegy 300 töltőállomásból áll (összehasonlításul, Szlovákiában csak a Slovnaft kutakból van körülbelül 250).

 

A hírnek van egy másik vonatkozása is: 2014-ben (tehát az ukrán válság eszkalálódása után) Szlovákia kezdeményezte az Eustream déli gázfolyosó megépítését, ami idővel alkalmas lenne, hogy azeri gázt szállítsanak rajta keresztül Európába. Azerbajdzsán geopolitika szerepéről az orosz-európai kapcsolatokat illetően korábban írtunk, cikkünket a témában ide kattintva olvashatja el.

 

Új szereplő jelenhet meg a szlovákiai töltőkút-piacon. Fotó: azernews.az

 

100 ezer szakmunkás hiányzik a V4 piacáról

 

A Reuters hírügynökség szerint több mint 100 ezer szakmunkás hiányzik a közép-európai autóiparból, és a gyártók attól tartanak, hogy az egyre növekvő bérek és a csökkenő munkanélküliség aláássa pozíciójukat a piacon.

 

Magyarul: a magas fizetési elvárások és a szakképzett munkanélküliek hiánya miatt már nem a cégek vannak alkupozícióban, hanem a munkások, ami természetesen az előbbiek számára költségeket jelent, az utóbbiak számára pedig jól fizető munkahelyet.

 

A V4 országaiban összesen évi 3,65 millió autó gördül le a gyártósorokról, közvetlenül 60 ezer munkást foglalkoztatnak az autógyártók, közvetve összesen 1,3 milliót. Szlovákiában a VW, a Peugeot és a KIA működtet üzemet, a Jaguar Land Rover várhatóan 2018-ban indítja be nyitrai gyárát.

 

Csehországban a Škoda Auto, a Hyundai Motor Co, a Toyota és a Peugeot van jelen. Magyarországon ott van a Daimler (Mercedes), a General Motors, az Audi és a Suzuki, Lengyelországban pedig a VW, az Opel és a Fiat.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!