A hét legforróbb témája egyértelműen a katalán függetlenségi népszavazás és a körülette kialakult botrány, amellyel kapcsolatban nagyon óvatosan nyilatkoznak a politikai vezetők.

 

Lengyelország az erőszak befejezésére és párbeszédre szólított fel. Németország a spanyol rendőrség fellépését kritizálta, de a spanyol kormány jogát a beavatkozásra nem vitatta. Franciaország, amelynek területén kis számban élnek baszkok, egyértelműen Spanyolország oldalára állt. Csehország, amely 1993-ban békés úton vált szét Szlovákiától, hivatalosan helytelenítette a rendőri fellépés mértékét. Szerbia természetesen a spanyolok mellett tört pálcát, tekintve, hogy ő Koszovó létrejöttének prizmáján keresztül látja a katalóniai helyzetet is.

 

A Washington Post cikkében sorra vett néhány államot, amelyek az elmúlt évtizedekben nyerték el függetlenségüket. Köztük Csehszlovákia „bársonyos szétválásának” történetéről is írt. Az amerikai lap megjegyzi, hogy az önálló Szlovákia létrejöttekor a The New York Times „nagy sajnálattal” vette tudomásul, hogy megszűnt egy „nemzet”, ami az első világháború után jött létre.

 

 hirdetes_300x300  

Megjegyezzük, hogy Szlovákia és Csehország szétválását nem lehet a katalán helyzethez hasonlítani. Szlovákia a második világháború ideje alatt létezett, még ha bábállamként is, és Csehszlovákia az elváláskor már egy jó ideje föderális államként működött. Katalónia és Spanyolország kapcsolatára ez nem igaz.

 

Fotó: Independent.co.uk

 

Kétszázmilliós kötvényt bocsát ki Szlovákia a következő évtizedben

 

A Kitco.com tőzsdeportál a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy Szlovákia két kötvénycsomagot bocsát piacra 2023-ban majd 2027-ben. Mindkét pakett egyenként 100 millió eurót ér.

 

Merkelnek fontosab a V4, mint Franciaország. Miért is? 

 

A Newsweek hírportál az Atlanti Tanácsban (Atlantic Council) megjelent egyik cikkből szemezgetve közölt írást a Visegrádi Négyek szerepéről a német-orosz kapcsolatokban.

 

Eszerint Németország és Oroszország viszonyát és erőviszonyait alapvetően az határozza majd meg, hogy Berlin mekkora befolyást tud gyakorolni a V4-re. Ez a régió, amely Németország gazdasági vonzáskörzetéhez tartozik, pedig sokkal fontosabb – írja a cikk szerzője – a németek számára, mint Franciaország.

 

Frrás: Newsweek.com

 

A cikk kiemeli, hogy Szlovákiában a felmérések sokkoló eredményeket mutatnak: a szlovákiai átlagpolgárok 41 százaléka szimpatizál Putyin orosz elnökkel, és csak 21 százalék Merkellel. Magyarországon és Szlovákiában Putyinon kívül szintén nagy népszerűségnek örvend Donald Trump amerikai elnök is.

 

„Merkel [Közép-Kelet-Európában] az illiberálisok antihősévé vált: ő az ultraliberális, dekadens nyugat-európai elit megtestesítője, aki kész feláldozni Európa biztonságát a multikulturalizmus oltárán, és aki migránsokkal akarja elárasztani Közép-Európát”

 

olvasható a cikkben.

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: journalism.co.za

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!