Szlovákiában már ma is létezik törvény a „kereszttulajdonlás” tiltására. Egyes ellenzéki képviselők most olyan jogszabályt szeretnének, amely megakadályozná, hogy a Markíza a Penta kezére jusson. Az ötletet Marek Maďarič kulturális miniszter is támogatja, határozott nemet még az SNS sem mond.

 

A Markíza már egy ideje eladásra vár, és a Reuters hírügynökség információi szerint a Penta befektetőcsoport is érdeklődik iránta. Mivel a Penta már komoly érdekeltségekkel rendelkezik leányvállalatok és offshore-cégek láncolatán keresztül a szlovákiai sajtóban, Miroslav Beblavý frakción kívüli parlamenti képviselő a hatályos „keresztulajdonlást“ tiltó törvény szigorítását szeretné. Ebben egyetértenek a kulturális tárca vezetőjével is.

 

A Penta jelenleg a Trend gazdasági hetilap, a Plus jeden deň, a Plus 7 dní lapok, valamint az Új Szó és a Vasárnap 100 százalékos tulajdonosa, egyúttal résztulajdonosa a Petit Press kiadónak, amely a SME országos napilapot és a regionális MY lapokat is kiadja.

 

 hirdetes_300x300  

Kínai és a Penta pénzéből vehetik meg a Markízát és más tévéadókat. Már az asztalon az ajánlat

 

Jogi korlátok

 

A hatályos törvény azonban kiköti, hogy az a vállalat, amely országos lapot birtokol, nem lehet tulajdonosa országos televíziónak. Ugyanígy, egy országos rádiócsatornát birtokló cég sem szerezhet meg egy országos tévécsatornát.

 

A törvény azonban nincs tekintettel az offshore-cégek esetében is sokszor emlegetett „végső kedvezményezettekre”. Míg az offshore-törvény a végső tulajdonost figyeli, legyen az 25 szemből álló cégláncolat mögé rejtve is, addig a kereszttulajdonlást tiltó jogszabály csak az első láncszemet vizsgálja.

 

A Penta a fentebb említett lapokat a News and Media Holding nevű vállalaton keresztül birtokolja, amely így nem vásárolhatja meg a Markízát, de ez nem jelenti azt, hogy a Penta egy másik érdekeltsége nem szerezheti meg a csatornát.

 

Ez így kevés, több kell

 

Beblavý olyan módosítást javasol, amely a kereszttulajdonlást a végső kedvezményezetteknek tiltja meg, vagyis az offshore-törvényt kiterjesztené a médiára is. Részben egyetért vele Marek Maďarič kulturális miniszter is, aki a kereszttulajdonlási törvény „hathatósabbá tételéről“ beszél.

 

„Hatékony megoldást találni a nem megendetett keresztbirtoklásra és megakadályozni azt, nagyon fontos dolog, mert az erős médiakoncetráció gyengíti a demokráciát. (…) Ezért is kellene belefoglalni a készülő műsorszolgálatási törvénymódosításba“

 

fogalmazott a tárcavezető. Csakhogy ennek a módosításnak a megírása az EU készülő irányelvtervezetének hatályba lépésétől függ. Beblavý arra figyelmeztet, hogy míg a minisztérium várja az uniós rendeletet, a Markízát eladhatják.

 

„Most van itt az ideje. Ha a Markízát eladják, újabb két évig nem lesz már rá szükség a törvényre“

 

fogalmazott.

 

A Markíza, a Joj és az RTVS – melyik mekkora nézettséget produkált tavaly?

 

A Smer húzná az időt

 

A kulcskérdés a politikai akarat, márpedig abból aligha van. A Smer, bár képviselői állítása szerint ellenzi a kereszttulajdonlást, meg akarja várni a kulturális miniszter konkrét, kidolgozott javaslatát, mert azt „mélyebb összefüggéseiben“ kell kialakítani, hogy ne ütközzön a minisztérium terveivel.

 

Magyarul: nem szavaznák meg a frakción kívüli képviselő által említett módosítást.

 

Érdemes megemlíteni, hogy a múltban hasonló javalattal az OľaNO volt képviselője, Nagyszombat megye jelenlegi elnöke, Jozef Viskupič is előállt.

 

A Markíza iránt nem csak a Penta érdeklődik. Az amerikai CME piacra bocsátott portfóliójának (amelyben a Markízán kívül ott van a cseh NOVA televízió is) potenciális vevői között szerepel egy nagy kínai befektetőcsoport, a CEFC, de felmerült már a J&T illetve a Peter Kellener érdekeltségébe tartozó PPF neve is.

 

DenníkN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!