Ha mostanában vásárol új vagy használt autót, és autópályán is közlekedne vele, jobb ha körültekintően jár el. Az elektronikus matricák érvényessége nem annyira egyértelmű, mint gondolnánk.

 

Új autó vásárlásakor kénytelen lesz rövid futamidejű autópálya matricát vásárolni az ideiglenes rendszámra, ha az eladó ezt nem tette meg.

 

„A törvény szerint az ideiglenes rendszámmal rendelkező járművek is kötelesek e-matricát kiváltani az autópályákon és gyorsforgalmi utakon való közlekedéshez”

 

Mondta a HNonline.sk-nak Eva Zgravčáková, a Nemzeti Autópálya Társaság szóvivője.

 hirdetes_300x300  

 

Az autósoknak figyelembe kell venniük azt a körülményt, hogy a matrica nem vihető át az új autó eladójáról (autószalon, stb.) az új tulajdonosra, mert az kizárólag a rendszámhoz kötődik. Amennyiben az eladó már megvette a matricát, az új tulajdonosnak elég a jármű bejelentése után újat vennie – egyébiránt kénytelen lesz a maga ideiglenes rendszámára rövid lejáratú matricát venni.

 

Más a helyzet a használt autó vásárlásakor. Ha a használt autó már rendelkezik állandó rendszámmal, és az előző tulaj váltott ki rá matricát, akkor az eznamka.sk portálon egyszerűen átvihető a matrica a régiről az új rendszámra. Ez azonban csak rendszámváltozás esetén érvényes: csak akkor lehet kérvényezni, ha az autó másik járásba kerül vagy másik országból érkezik, vagy ha esetleg ellopják vagy elvesztik a rendszámtáblát.

 

A változtatás a Nemzeti Autópálya Társaság szerint legfeljebb két napot vesz igénybe, rendszerint azonban egy nap is elég a nyilvántartás módosításához.

 

HNonline.sk

Nyitókép: hurricane.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!