Frissítve: 2021. 03.23 Tizenegyedik alkalommal rendezik meg idén a magyar-lengyel barátság napját, amelynek eseményeit felváltva tartják a két országban. 2007-ben a két ország törvényhozása Európában példátlan döntést hozott.  Ma van a lengyel-magyar barátság napja, amelyet idén tizenegyedik tizenötödik alkalommal rendeznek meg.

 

Az ünnepi dátum története 2006. március 24-ig nyúlik vissza. Ekkor írta alá Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar köztársasági elnök az emléknap bevezetését kezdeményező győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét, amely gyökereivel egymásba kapaszkodó két tölgyfát ábrázol. A következő esztendőben, 2007. március 12-én Európában példa nélkül álló módon a magyar Országgyűlés, majd négy nappal később a lengyel Szejm is határozatban nyilvánította március 23-át a lengyel-magyar barátság napjává.

 

A emléknap megünneplésének minden évben a másik ország egy-egy városa ad otthont, az esemény az államfők, valamint a testvérvárosok és a baráti társaságok képviselőinek részvételével zajlik. Idén a központi ünnepségek a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalskiban lesznek, a barátságnap alkalmából március 24-25-én Lengyelországba látogat Áder János köztársasági elnök.

 

 hirdetes_300x300  

Közös történelem

 

A szoros magyar-lengyel kapcsolatok a középkorra nyúlnak vissza, a két uralkodóházat már az Árpád-korban dinasztikus kapcsolatok fűzték össze. A 14. században az Anjou-házi Nagy Lajos király idején perszonálunió fogta össze a két országot, Nagy Lajos király kisebbik lánya, Szent Hedvig Lengyelország védőszentje. A lengyelek ma is legnagyobb uralkodóik között tartják számon Báthory István erdélyi fejedelmet, aki 1575 és 1586 között lengyel király is volt. II. Rákóczi Ferenc fejedelem 1703-ban lengyel földről hazatérve indította meg szabadságharcát, az 1848-1849-es magyar szabadságharc kiemelkedő tábornoka volt a lengyel szabadsághős, Bem József.

 

1920-ban Magyarország a csepeli Weiss Manfréd Művekben gyártott, 22 millió lövedéket tartalmazó szállítmánnyal segítette a lengyeleket a támadó szovjet-orosz Vörös Hadsereggel szemben, és amikor 1939-ben a hitleri Németország megtámadta Lengyelországot, Magyarország lengyel menekültek ezreinek adott otthont.

 

Hirado.hu
kép: mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!